IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Prelepe kupole od bambusa u Vijetnamu

30.07.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Gradnja bambusom postaje sve izraženija praksa širom sveta, kako zbog održivih karakteristika samog materijala, tako i zbog njegovog estetskom karaktera. Zemlje jugoistočne Azije su poznate po svojim objektima od bambusa, a danas vam predstavljamo novi projekat vijetnamskog arhitektonskog biroa Vo Trong Nghia Architects: Kupole od bambusa.

Ho Ši Min dijamantska ostrvska zajednica će se sastojati od osam velikih kupola od bambusa, od kojih se dve trenutno grade. Spajanjem tradicionalne narodne umetnosti i moderne održive arhitekture, ove strukture pružaju najbolje iz obe prakse, a one će smeštati različite događaje u zajedinici i restoran.

Dijamantska ostrvska zajednica se nalazi na veštačkom ostrvu na istoku grada i ona će se sastojati od osam kupola od bambusa širokih 25 metara. Ove udobne mahune će poslužiti kao fleksibilni prostori za održavanje konferencija, sastanaka, dečijih aktivnosti i drugih događaja, kao i restoran za zajednicu.

Centar za zajednicu ima nameru da spoji ljude i dovedi ih pod jedan održivi krov. Rok za završetak radova na centru je oktobar ove godine.

Spektakularne kupole od bambusa su napravljene od pletenih rešetaka sačinjenih od skupine bambusovih stabljiki, čineči jednu jaku i fleksibilnu strukturu. Ali, arhitekte nisu uplašene jer su oni već ranije poprilično istraživali potencijal ovog prirodnog građevinskog materijala (to možete videti ovde i ovde).

Arhitektonski biro Vo Trong Nghia Architects veruje da će bambus uskoro zameniti druge građevinske materijala, i da je on „zeleni čelik 21. veka“. Šta vi mislite?

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;