INFONET-468X60-BANNER

QuietHome vrata - spajanje STC i THX standarda

06.02.2009. | Serious Materials

Ulazna vrata QuietHome Door, debljine samo 4cm, postižu STC index 44. Posebna serija ovih vrata, koja nosi i THX sertifikat, postiže STC 51 i debljine je samo 6cm.

Proizvođač ovih vrata je američka kompanija Serious Materials koja uvođenju zelenih tehnologija pristupa na strateški dobar način. Njihovi proizvodi osmišljeni su tako da ne menjaju navike kupaca u vizuelnom ili funkcionalnom smislu, već da u okviru standardnog dizajna podignu nivo svesti kupaca da zahtevaju zelene proizvode u svojim domovima.

Inovativnost i iskustvo kompanije doveli su do nekoliko prepoznatljivih proizvoda na tržištu Severne Amerike koji postavljaju nove, zelene standarde. Otuda i ime Seriuos Materials - Ozbiljni materijali.

QuietHouse vrata su jedan od najreprezentativnijih proizvoda kompanije:

  • odlične akustičke osobine
  • za njihovu izradu potrebno je manje materijala nego za standardna vrata jednakih osobina
  • cena je i do 50% manja nogo za vrata istih performansi.

Zapravo, ova vrata su jedini proizvod ove vrste na svetu koji zadovoljava THX standard. Međutim, proizvođač za one najzahtevnije slučajeve kao što u npr. kućni bioskopi, predlaže uparivanje vrata na oko 90cm razmaka čime se postiže STC i preko 80.

STC standard

STC - Sound Transmission Class, zasniva se na koeficijentu dobijenom merenjem 16 različitih frekvencija od 125 do 4.000Hz. Inženjeri akustičari zatim upoređuju dobijenu krivu sa TL krivom (Transmission Loss - gubici u prenosu). STC je moguće najpreciznije odrediti za frenkvencije koje odgovaraju prosečnom govora, a van ovog raspona rezlutati su manje tačni.

Kada neka pregrada (vrata, zid..) ima STC preko 80 to praktično znači da nikakav zvuk ne bi mogao da se čuje iza te pregrade. Više informacija možete pogledati i ovde.

THX standard

THX je brendirani standard Hi-Fi reprodukcije zvuka za bioskopske sale, kućne bioskope, muzičke uređaje, igračke konzole i audio sisteme za automobile. THX - Tomlinson Holman's eXperiment standard postavio je Tomlinson Holman iz kompanije čuvenog reditelja Džordža Lukasa, Lucasfilm, davne 1983. Standard je primenjivan za kvalitet zvuka u trećem nastavku Ratova zvezda - Povratak Džedaja, kako bi osigurao da će zvuk biti odgovarajuće reprodukovan u bioskopskim salama.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;