Bakarna kuća na plaži moderne industrijske estetike

17.07.2014. | Inhabitat

Australijski arhitektonski biro TAKT je nedavno završio Bakarnu kuću (Copper House), malenu metalnu kuću na plaži u Sidneju koja kombinuje industrijske elemente ručne izrade sa modernim dizajnom.

Smeštena na izuzetno strmoj i uskoj parceli, Bakarna kuća je terasasto raspoređena na tri dela kako bi pratila postojeći nagib. Svaki nivo kuće je ukrašen sa asimetričnim krovom nalik leptiru koji maksimizira poglede na plažu i uvodi prirodnu svetlost i toplotu zimskog sunca u kuću, uz zadržavanje osećaja privatnosti.

Iako Bakarna kuća ima istu funkciju kao i drugi bungalovi na plaži, izbor materijala biroa TAKT čini da se ova struktura izdvaja iz mase tipičnih kuća na plaži. Umesto svetlo obojene fasade i drvenih obloga, ova kuća na plaži je odevena u bakar, crni čelik i staklo.

Čudna žuta prozorska okna dodaju svetao ton u inače tamnoj fasadi. Bakarna obloga je odabrana zbog same lokacije primorskog mesta i, tokom vremena će razviti patinu zbog slanog i vlažno vazduha regiona.

Veliki zastakljeni prozori i stakleni otvori otvaraju kuću ka obilju prirodnog svetla, kao i slanog povetarca. U suprotnosti sa eksterijerom, unutrašnjost kuće je svetla sa belim zidovima i otvorenim rasporedom. Podovi su izgrađeni od tamnih betonskih ploča ublaženih sa ručnim voskiranje. Pored čistih, oštrih linija i modernog nameštaja, kuća takođe odiše sa ručnim karakterom u detaljima kao što su kožom obložene brave vrata.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Darko 23.06.2021.
"od čega je na stotinak predmeta pozitivno ...
Jovan Vranjes 21.06.2021.
Pa zasto opstina koja nam je prodala placev...
Marko 20.06.2021.
Kako se prijaviti za stolariju?Gde?I sta je...
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...