IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Cigle od pečurki koje su jače od betona

26.06.2014. | Inhabitat

Mikolog Filip Ros (Philip Ross) je ozbiljan po pitanju pečuraka, ali ne kao izvora hrane - umesto toga on koristi gljive kao građevinski materijal. Ispod površine zemlje. gljive formiraju široku mrežu tankih vlakana nalik korenju koja se nazivaju micelijum. Taj deo gljiva nije naročito ukusan, ali Ros je otkrio da kada se osuši, on može da se koristi kao super jak građevinski materijal otporan na vodu, buđ i vatru!

Osušeni micelijum može da se gaji i formira u bilo koji oblik, i on ima izuzetnu doslednost koja ga čini jačim materijalom od betona, a dobijeni građevinski materijal od njega je 100 odsto organski i biorazgradiv.

Rosov jedinstveni micelijumski materijal je prvi put prikazan na jednoj radionici u San Francisku tokom jednomesečnog festivala arhitekture održanog 2012. godine. Tamo je Ros podigao malu laboratoriju u kojoj je gajio gljive koje su korišćene za proizvodnju niza stolica i hoklica. „Želim da demonstriram kako možete napraviti ovakve stvari korišćenjem lokalnog poljoprivrednog otpada“, rekao je Ros u vezi sa izradom nameštaja u okviru radionice.

Uzbudljiva stvar u vezi sa micelijumom je da on može da se koristi za izgradnju praktično bilo čega. U mnogim Rosovim kreacijama on gaju gljive u cigle, koje postaju izuzetno čvrste i iznenađujuće lagane kada se osuše. Na primer, u Micotekturi (Mycotecture), jednoj od njegovih najambicioznijih struktura, Ros je gajio gljivu Ganoderma lucidum (ili Reiši gljivu) u cigle na farmi pečuraka Far West Fungi u Montereju, Kalifornija, i poređao ih je u lučnu strukturu. Niz različitih lakova i završne obrade se takođe može primeniti na spoljni sloj cigle kako bi se one zaštitile i kako bi dobile sjajni finiš.

„Micelijum ima potencijal da bude zamena za većinu plastike napravljene od naftnih derivata. On je napustio umetnički svet i izgleda kao da je otišao u naučno-fantastični roman ili nešto slično“, rekao je Ros. „Sa ovime je moguće da počnemo regionalnu proizvodnju biomaterijala. Na primer, ovde u San Francisku, možemo početi da proizvodimo mnogo lokalnih materijala korišćenjem ove gljive i može stvoriti pilot projekte raznih vrsta.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
DELTAREALESTATE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;