SFSOPLATE-468X60-BANNER

Biomimikrija - dizajn po ugledu na rešenja iz prirode

20.01.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Biomimikrija (bios – život, i mimikos – podražavački) je dizajnerska disciplina koja traži održiva rešenja korišćenjem obrazaca i strategija iz prirode koji su prošli najteže testove – evolucije i vremena. Suštinska ideja jeste da je Priroda, imaginativna zbog same potrebe, već rešila mnoge probleme koji su za nas veoma aktuelni i od presudnog značaja za nastavak vrste: energija, proizvodnja hrane, kontrola klime, netoksična hemija, transport, ambalaža i mnogo toga drugog...

Najuspešniji pronalazači posmatrali su prirodu netremice i pokušavali da razumeju kako ona radi. U njoj je pronalažena inspiracija i rađana želja za letenjem ili plovidbom pod površinom vode, a izučavanje oblika, sistema, obrazaca i odnosa iz prirode dovodilo je, i dovodi, do širenja granica naših otkrića i razumevanja sveta koji nas okružuje.

Veliki korak na tom putu bilo je otkriće i usavršavanje mikroskopa, a zatim i drugih alata koji nam otvaraju nova vrata i vode nas u mikrosvet prirode. Savremena tehnologija prikazuje nam ovaj svet u jarkim bojama, u odličnim rezolucijama, sniman kamerama sa više od 20.000 slika u sekundi. On više nije u kapi vode u koju zavirujemo kroz cev mikroskopa, sada je on na ekranima, možemo zakoračiti u virtuelnu realnost postavljenu prema njegovim originalnim uzorima, osvrnuti se, doživeti ga u jednakoj proporciji sa nama samima.

Od kolevke do kolevke ili Cradle to Cradle Design (još pominjan i kao C2C ili regenerativan pristup) jeste biomimikrijski pristup dizajnu na svim nivoima - od industrijskog dizajna, preko projektovanja i izgradnje zgrada, urbanih sredina, gradova, pa sve do ekonomskih i socijalnih sistema (više o ovom konceptu pogledajte na linku na kraju teksta).


Ali, pored otkrića lepote novog sveta, ono važnije je ponovno posmatranje prirode okom pronalazača, ovog puta u novoj razmeri, i ponovno zapažanje njenih rešenja i traženje mogućnosti za njihovu primenu za dobrobit čovečanstva.

Nedavno je pokrenuta velika inicijativa koja bi pronalazačima, inženjerima, dizajnerima i projektantima trebalo da omogući neposredan pristup svim do sad prikupljenim informacijama i istraživačkim radovima iz oblasti biologije. On-line konferencija za novinare održana je 17. novembra 2008. god. povodom pokretanja sajta AskNature (Pitaj prirodu - link na kraju teksta) – ploda saradnje Dženin Benjus i vodeće kompanije za razvoj softvera u oblasti projektovanja Autodeska. AskNature je zamišljen kao prva svetska e-biblioteka radova biologa celog sveta koji bi trebalo da inspirišu njihove kolege istraživače iz oblasti softvera i inženjeringa, takođe iz celog sveta.

Potpuno besplatna on-line biblioteka jeste prva ove vrste formirana za javnu upotrebu, gde arhitekti, dizajneri i inženjeri mogu da potraže studije koje se bave analizom rešenja razvijenih u prirodi, kako bi mogli da ih primene u sopstvenim projektima. Samo neki od zanimljivih primera za primenu su: kako različiti organizmi filtriraju vazduh i vodu, koriste energiju Sunca, ili stvaraju netoksične boje i lepila... a primera je bezbroj.

Rešenja inspirisana prirodom biće sortirana i prezentovana uz pomoć Autodesk tehnologija. Ono najzanimljivije jeste ciljna grupa... Ovako uređena biblioteka biće razmenjena, pre svega, sa vodećim svetskim kompanijama koje koriste biomimikrijske strategije da stvore sledeću generaciju održivih i efikasnih zgrada. Do sada su najčešće mehanika, robotika, i slične inženjerske oblasti imale ekskluzivno pravo na crpljenje ideja iz prirode.

Sada je ova prilika data i arhitektonskom inženjerstvu... Pitanja i problemi u građevinarstvu za koje odgovore i rešenja možemo potražiti u prirodi su brojna: statička stabilnost objekta na tlu različitog sastava, šema ventilacije i cevovoda (razmena tečnosti i gasova), kompleksni sistemi proizvodnje i čuvanja toplote i energije uopšte, funkcionalni raspored prostorija i različitih celina, organizacija kretanja, lagani materijali i širok spektar prirodnih boja...

Istina je da su i pre dva veka postojali arhitektonski koncepti inspirisani prirodom, ali oni su se uglavnom svodili na prosto prenošenje formi iz prirode. Konstruktivni, i sistemi instalacija naših objekata, već liče npr. na skelet i krvotok kičmenjaka, ali još uvek nema se utisak da smo zaista svesni ove bliske povezanosti, tj. univerzalnosti onoga što je već nastalo i opstalo u nemilosrdnoj borbi evolucije.

Iz tog razloga, ova biblioteka treba da doprinese i novom pristupu u obrazovanju inženjera svih profila, da se, jednako kao i svojim prethodnicima i postojećim saznanjima, okrenu samom izvoru – prirodi.

Majka priroda

Dženin Benjus (Janine Benyus), pokretač sajta AskNature, osnivač je Instituta za biomimikriju i autorka knjige Biomimikrija – Inovacija inspirisana prirodom, koja je ujedinila arhitekte, dizajnere i inženjere u novom pristupu svoji projektima.

Ona je takođe jedan od osnivača kompanije Biomimicry Guild, koja od 1998. god. pruža usluge kompanijama i organizacijama da pronađu, analiziraju, razumeju i primene strategije iz živog sveta prirode:

– Bez obzira na tehnički problem pred vama, veoma su visoke šanse da se, jedno ili više, od 30 miliona živih bića, ne samo susrelo sa istim tim problemom, već je uspelo da razvije efikasne strategije za njegovo rešavanje.

Njena kompanija nudi alate i konsultantske usluge biologa koji razumeju i govore jezikom tehnike. Od decembra prošle godine partner im je i Internacionalni arhitektonski i inženjerski biro HOK.

Sajt Green Building je za izjavu meseca proteklog novembra izabrao upravo njene reči: Vaš projekat treba da doprinese okolini makar u onoj meri koliko je to činio ekosistem na istom mestu.

Janine je na konferenciji povodom pokretanja sajta izjavila: – Naš cilj je da povežemo inovativne ljude sa najboljim idejama Života, u proces u kom bi razvoj tehnologija doprineo kvalitetnijem životu ljudi. Da bismo ovo ostvarili, radimo nešto što nikada do sada nije urađeno – organizujemo svetsku literaturu iz oblasti biologije po funkcijama. Ono što danas vidite na sajtu zapravo je začetak – biološki nacrti i strategije, proizvodi i dizajnerski crteži inspirisani prirodom... U narednim mesecima ova baza ideja će rasti kako budemo dobijali sve više materijala iz oblasti biologije od našeg partnera Encyclopedia of Life (on-line biblioteka živog sveta planete, http://www.eol.org/). Takođe će rasti i aktivnost posetilaca: hiljade tragača za idejama, naročito oni koji su već u mreži okupljenoj na sajtu http://www.wiserearth.org/ (Wiser Earth – Mudrija planeta Zemlja). 

BioMimikrija

Životinje, biljke i mikrobi su savršeni inženjeri. Oni su pronašli šta radi, šta je odgovarajuće, i najvažnije, ono što traje ovde na Zemlji. Umesto da žanje organizme, ili ih pripitomljuje kako bismo imali koristi od njih, biomimikrija se razlikuje od drugih bio-pristupa konsultovanjem organizama i ekosistema, i primenom osnovnih dizajnerskih principa u našim inovacijama. Ovakav pristup predstavlja sasvim novi pristup koji može doprineti, ne samo inovativnom dizajnu i rešenjima naših problema, nego i skretanju pažnje ljudi na značaj očuvanja raznovrsnosti živog sveta (biodiverziteta) na Zemlji koji ima još toliko toga da nas nauči.

Posmatrati prirodu kao model, merilo i mentora

Model –
biomimikrija je nova nauka koja izučava modele iz prirode i sjedinjuje forme, procese, sisteme i strategije kako bi rešila probleme čovečanstva na održiv način.
Merilo – biomimikrija koristi ekološke standarde da sudi o održivosti naših inovacija. Nakon bezmalo četiri milijarde godina evolucije priroda je shvatila šta zaista služi svrsi i traje.
Mentor – biomimikrija je nov način posmatranja prirode. Ona je uvod u eru koja se zasniva, ne na onome što možemo uzeti iz prirode, već na onome što možemo od nje naučiti.


 Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;