IZOLACIJA-468X60-BANNER

Škola otporna na tajfune na Filipinima

07.05.2014. | Gizmag

Poslednjih nekoliko godina smo izveštavali od nekoliko arhitektonskih projekata koji imaju za cilj da pomognu onima koji žive u područjima podložnim prirodnim katastrofama, uključujući Kuću od bambusa otpornu na poplave. Kalifornijski arhitektonski biro MAT-TER je poslednji biro koji se uključio u ovaj trend sa svojim projektom modularne, pasivno hlađene škole koja je otporna na tajfune i koja će biti izgrađena na Filipinima ove godine.

Projekat je zamišljen tokom takmičenja za projektovanje nove Guiuan nacionalne gimnazije nakon njenog uništenja prošle godine od strane tajfuna Haijan - katastrofa koja je nažalost takođe uništila preko 4.500 školskih objekata u toj oblasti.

Arhitektonski biro MAT-TER će koristiti lokalni bambus kao osnovni građevinski materijal za školu - zidovi, podovi i nameštaj će biti napravljeni od bambusa. Tokom izgradnje biro je predvideo sadnju velikog broja bambusa oko parcele, kako bi se obezbedio resurs za buduće održavanje i popravke, a pride on deluje kao zaštita od vetra.

Renderi prikazuju futurističku, aerodinamičnu strukturu, a biro navodi da zahvaljujući njenoj modularnoj konstrukciji, škola može da se prilagodi broju učenika koji će nju pohađati. Pored toga, unutrašnjost je takođe modularna i sastoji se od zasebno instaliranih jedinica, uključujući modul učionice, biblioteke, kancelarije i tako dalje. Projekat omogućava nekoliko unutrašnjih dvorišta.

Iako je bambus sam po sebi veoma jak materijal, biro MAT-TER će dodati armirano betonske krovne panele ojačane vlaknima (koji se mogu pojedinačno ukloniti i zameniti), zaštitni sloj za bambus, čelične ankere i betonske pojedinačne temeljne stope koje će usidriti celu zgradu.

Škola će biti postavljena na velikim betonskim stubovima (ili štulama), koji je štite od poplava i omogućavaju pasivno podno hlađenje i povećanu ventilaciju. Fasadu karakterišu operabilne žaluzine (ventilacioni elementi) koji povećavaju cirkulaciju vazduha unutra, kao i sistem za žetvu kišnice na krovu.

Po završetku, biro MAT-TER se nada da će škola postati praktični prototip za više škola u sličnim područjima podložnim olujama, a da će istovremeno služiti kao centar zajednice i masovno sklonište u slučaju prirodne katastrofe.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;