INFONET-468X60-BANNER

LED cevi zamenjuju zastarele fluorescentne cevi

06.05.2014. | Gizmag

Fluorescentno svetlo nije na vrhu liste omiljenog izvora svetlosti većine ljudi. Otkako su predstavljene na Svetskom sajmu u Njujorku 1939. godine, one su poznate po svojoj hladnoj, plavoj svetlosti koja je definicija „nekomplementarne“ i koje je u pratnji treperenjem i prepoznatljivim zujanjem. Kompanija Cree ima za cilj da potisne fluorescentne cevi na stranice istorije sa svojim novom T8 serijom LED cevi koji obećavaju uštedu energije na LED nivou sa znatnim poboljšanjem kvaliteta svetlosti.

LED osvetljenje je dokazana korisna alternativa za inkandescento i fluorescentno osvetljenje kada su u pitanju sijalice zbog svoje izdržljivosti, ekonomičnosti i boljeg osvetljenja, ali kada je u pitanju cev, LED prosto nije bio dovoljno dobar. Vrlo je lako oblikovati LED tako da odgovara obliku fluorescentnoj cevi, ali boja je daleko od željene, a i ona nije toliko svetla koliko bi trebala da bude.

T8 serija kompanije Cree je nova serija cevi dizajniranih da zamene klasične fluorescentne. Prema kompaniji Cree, T8 je sposoban da proizvede svetlo od 2.100 lumena po cevi za 21 vat energije, ili 3.800 lumena za svetiljku sa dve cevi. Delimično je ovo zbog ovalnog oblika cevi koji je dizajniran tako da se izbegne rasipanje svetlosti.

Sa 30 odsto uštede energije, kompanija Cree kaže da će se cevi sam otplatiti u roku od tri godine. One su skoro univerzalne i kompanije tvrdi da T8 serija ima najbolji kvalitet boje, koja je u stanju da pokrije temperaturni opseg boja od 3.500 do 4.000 kelvina.

Takođe, kompanija tvrdi da T8 ima vek od 50.000 sati radi, i da je dimabilna i kompatibilna sa preko 90 odsto elektronskog balasta (to jest, električnim sklopovima koje se koriste za regulisanje fluorescentnih cevi), uključujući balast instant starta, programiranog starta i brzog starta.

„Slično onome što smo postigli sa Cree LED sijalicom na tržištu stambenog osvetljenja, Cree LED T8 serija predstavlja revoluciju na tržištu komercijalnog osvetljenja sa proizvodom koji štedi energije, isporučuje superioran kvalitet svetlosti i univerzalno je kompatibilan sa skoro svim postojećim fluorescentnim T8 blastima“, kaže Čak Svoboda, direktor kompanije Cree. „Nema razloga da više postavite nijednu linerarnu fluorescentnu cev.“

Cree T8 je dostupna u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 30 američkih dolara. Video snimak ispod prikazuje T8 seriju LED cevi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;