Kuća od bakra na obali Tihog okeana koja će bukvalno postati zelena

05.05.2014. | Gizmag

Arhitektonski biro iz San Franciska, SAD, Fougeron Architecture je nedavno završio neobičan, a i iskreno veoma privlačan luksuzni dom koji se nalazi duž kalifornijske Big Sur obale. Kuća je nazvana „Fall House“ i ima značajnu količinu održive tehnologije, kao i zavidan pogled na Tihi okean, ali joj je vrhunac krov i fasada napravljena od bakra, koja će polako oksidirati vremenom jer dolazi u kontakt sa morskim vazduhom.

Dvospratna kuća ima ukupnu površinu od 353 metara kvadratnih. Ovo uključuje tri spavaće sobe, kupatila, kao i dnevni boravak otvorenog plana, kuhinju i trpezariju. Sveukupni oblik kuće se sastoji od dva pravougaona volumena koja blisko prate nagnutni teren, a spajaju se međusobno velikom staklenom bibliotekom u sredini.

Naravno, bakarna fasada je najupečatljivija, ali zapravo ova kuća poseduje dve vrste fasada. Južna fasada, koja dolazi u dodir sa najvećim udarima vetrova sa Tihog okeana je zaista obložena u bakru, i ona poseduje prepuste koje nude zaštitu od vremenskih uslova i ograničavaju efekte zagrevanja od strane sunca. Severna fasada je, međutim, obložena u potpunosti u staklu.

Iako nije nečuveno, upotreba toliko bakra je relativno neobično u modernoj arhitekturi. Arhitektonski biro Fougeron Architecture kaže da je izbor bakra potekao zbog njegove opšte izdržljivosti, kao i činjenice da je nezapaljiv (kuća se nalazi u zoni opasnih šumskih požara). To što će bakar omogućiti kući da se vremenom još više uklopi u okolinu je takođe uticalo na njegov odabir.

Efikasni nisko-emisioni prozori su postavljeni u kući, kao i podno hidrauličko grejanje i neškodljiva termoizolacija od teksasa. Uglavnom otvoreni dizajn kuće podstiče prirodnu ventilaciju, ali je ovaj proces poboljšan zahvaljujući automatskim prozorima koji se otvaraju da uvuku hladniji vazduh sa nižih nivoa kuće. Otvarajući prozori funkcionišu u tandemu sa izduvnom transfernom rešetkom prema vrhu kuće koja izbacuje topao vazduh koji se tu nakupi.

Arhitektonski biro Fougeron Architecture je takođe dodao lokalnu vegetaciju koja je otporna na sušu kako bi smanjili eroziju tla i pomogli lokalnim divljim životinjama, kao i mali deo zelenog krova. Kuća poseduje sistem prečišćavanja i ponovne upotrebe vode, a takođe je tu i zgodan obližnji potok koji dopunjuje potrebu za vodom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...