INFONET-468X60-BANNER

Krovni paneli bi mogli da donesu više svetlosti u mračne uličice

22.04.2014. | Gizmag

Svako zna da su uličice u starim gradskim centrima mračne noću, ali čak i po danu, senke bačene od strane visokih zgrada sa obe strane mogu da ih učine prilično mračnim. Iako to možda ne znači mnogo za malo korišćene sokake, to je svakako bitan faktor u gradovima gde ljudi žive i rade u njima. Iz tog razloga istraživači sa Ain Šams Univerziteta iz Egipta razvijaju novi tip panela koji može da usmerava sunčevu svetlost sa krovova zgrada dole u uličice pored njih.

Providni paneli su napravljeni od polimetil metakrilata, što je ista vrsta akrilka od koga se pravi pleksiglas (Plexiglass). Dok su donje strane svakog panela ravne, gornje površine se sastoje od niza paralelnih grebena koji formiraju sinusni talas kada se posmatra u preseku. Ovi grebeni služe da uhvate sunčevu svetlost iz širokog spektra uglova, tako da paneli ne moraju da se okreću za suncem kao heliostati, ili da budu premeštani u različitim dobima godine.

Sakupljena svetlost putuje kroz akril i emituje se na ivicama panela, od kojih jedna visi preko ivice krova zgrade pri kosim uglom. U kompjuterskim simulacijama, naučnici su otkrili da bi upotreba panela u datoj uličici povećala osvetljenje za 200 odsto u jesen, i za čitavih 400 odsto zimi - dva godišnja doba kada su uličice najviše u senci.

Mali prototip je takođe testiran iznad male jame dimenzija 0,4 sa 0,4 metara širine i 1,2 metara dubine, i on je funkcionisao kao što je očekivano.

Vodeći naučnik profesor Amr Safvat sada planira izgradnju panela deset puta većeg od prototipa, kao i njegovo testiranje u pravoj ulici. On se nada da će paneli postati komercijalno dostupni i procenjuje da bi panel i ram koji meri jedan kvadratni metar trebali da koštaju između 70 i 100 američkih dolara.

Rad o ovom istraživanju je nedavno objavljen u časopisu „Optics Express“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;