Galijum-nitrid tranzistori obećavaju bolju budućnost za LED

11.04.2014. | Gizmag

Novi napredak u tehnologiji tranzistora bi mogao načiniti diodu koja emituje svetlost (light-emitting diode - LED) komercijalnim izvorom svetlosti u budućnosti. Iako je poznat po dugom životu i malom potrošnjom energije, LED koristi jednosmernu struju, ili drajver, kako bi prevazišao svoju osetljivost na fluktuacije u naponu, a njegovi visoko-frekventni i brzo-prebacivajući tranzistori su oni što čine LED tako skupim za upotrebu u velikim komercijalnim aplikacijama gde i dalje dominira fluoroscentno i inkandescentno osvetljenje.

Ali, to će se uskoro promeniti. Fraunhofer institut za primenjenu fiziku čvrstog stanja u Frajburgu, Nemačka, razvija novi, ekonomičniji način pravljenja tranzistora visokih performansi od galijum-nitrida potrebnih za LED drajvere. Tim, predvođen dr Mihaelom Kunzerom, menadžerom grupe na Fraunhofer institutu, proizveo je drajver od galijum-nitrida sa efikasnošću od 86 odsto.

Pored funkcionisanja na jačim naponima, voltažama i temperaturama, tranzistori od galijum-nitrida mogu prebacivati frekvencije do 10 puta brže od njihovih silicijumskih ekvivalenata. Ovo dovodi do LED osvetljenja koje je jeftinije, manje i trajnije.

„Mi smo pokazali podobnost naših tranzistora od galijum-nitrida za LED osvetljenje u čvrstom stanju“, objašnjava dr Ričard Reiner iz Instituta Fraunhofer. „Oni će poboljšati efikasnost, a pride smanjiti veličinu i troškove.“ LED sijalice koje se upotrebljavaju u standardnim, kućnim priključcima su danas dostupne i „mogle bi preteći tradicionalne štedljive sijalice po prvi put već u 2015. godini“, kaže se u saopštenju Fraunhofer instituta.

Pošto su staromodne inkandescentne sijalice zabranjene u Evropskoj uniji, a halogen sijalice se suočavaju sa neizvesnom budućnošću, najbolja šansa za LED osvetljenje jeste ovde i sada. „LED nudi niz prednosti kao najviše ekološki izvor svetlosti - on ne sadrži štetne materije i troši manje energije od drugih izvora svetlosti“, kaže Fraunhofer.

Takođe, LED traje mnogo duže od svojih rivala, sa životnim vekom između 15.000 i 30.000 sati u poređenju sa 1.000 sati za tipične klasične (inkandescentne) sijalice i 8.000 sati za fluoroscentne.

Revolucija je već u toku, prema britanskom časopisu „Lighting“, koji prognozira godišnji rast od 45 odsto na globalnom tržištu LED osvetljenja, dostižući 42 milijarde dolara (više od polovine globalnog tržišta) do 2019. godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...