Galijum-nitrid tranzistori obećavaju bolju budućnost za LED

11.04.2014. | Gizmag

Novi napredak u tehnologiji tranzistora bi mogao načiniti diodu koja emituje svetlost (light-emitting diode - LED) komercijalnim izvorom svetlosti u budućnosti. Iako je poznat po dugom životu i malom potrošnjom energije, LED koristi jednosmernu struju, ili drajver, kako bi prevazišao svoju osetljivost na fluktuacije u naponu, a njegovi visoko-frekventni i brzo-prebacivajući tranzistori su oni što čine LED tako skupim za upotrebu u velikim komercijalnim aplikacijama gde i dalje dominira fluoroscentno i inkandescentno osvetljenje.

Ali, to će se uskoro promeniti. Fraunhofer institut za primenjenu fiziku čvrstog stanja u Frajburgu, Nemačka, razvija novi, ekonomičniji način pravljenja tranzistora visokih performansi od galijum-nitrida potrebnih za LED drajvere. Tim, predvođen dr Mihaelom Kunzerom, menadžerom grupe na Fraunhofer institutu, proizveo je drajver od galijum-nitrida sa efikasnošću od 86 odsto.

Pored funkcionisanja na jačim naponima, voltažama i temperaturama, tranzistori od galijum-nitrida mogu prebacivati frekvencije do 10 puta brže od njihovih silicijumskih ekvivalenata. Ovo dovodi do LED osvetljenja koje je jeftinije, manje i trajnije.

„Mi smo pokazali podobnost naših tranzistora od galijum-nitrida za LED osvetljenje u čvrstom stanju“, objašnjava dr Ričard Reiner iz Instituta Fraunhofer. „Oni će poboljšati efikasnost, a pride smanjiti veličinu i troškove.“ LED sijalice koje se upotrebljavaju u standardnim, kućnim priključcima su danas dostupne i „mogle bi preteći tradicionalne štedljive sijalice po prvi put već u 2015. godini“, kaže se u saopštenju Fraunhofer instituta.

Pošto su staromodne inkandescentne sijalice zabranjene u Evropskoj uniji, a halogen sijalice se suočavaju sa neizvesnom budućnošću, najbolja šansa za LED osvetljenje jeste ovde i sada. „LED nudi niz prednosti kao najviše ekološki izvor svetlosti - on ne sadrži štetne materije i troši manje energije od drugih izvora svetlosti“, kaže Fraunhofer.

Takođe, LED traje mnogo duže od svojih rivala, sa životnim vekom između 15.000 i 30.000 sati u poređenju sa 1.000 sati za tipične klasične (inkandescentne) sijalice i 8.000 sati za fluoroscentne.

Revolucija je već u toku, prema britanskom časopisu „Lighting“, koji prognozira godišnji rast od 45 odsto na globalnom tržištu LED osvetljenja, dostižući 42 milijarde dolara (više od polovine globalnog tržišta) do 2019. godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...