IZOLACIJA-468X60-BANNER

Železnički teretni kolosek u Sidneju transformisan u javni prostor

08.04.2014. | Gizmag

Nedavno je počela transformacija nekorišćene površine železničkog teretnog koloseka u Sidneju, Australija u novi javni prostor. „Goods Line“ je rashodovani železnički kolosek koji je korišćen za prevoz tereta. Sada, inspirisan transformacijom njujorškog projekta „High Line“, gradske vlasti Sidneja u saradnji sa arhitektonskim biroima Aspect Studios i Chrofi rade na rehabilitaciji ovog prostora.

„High Line“ je javni park izgrađen na prostoru bivše železničke linije koja se pružala iznad ulica Menhetna. Kada je izdignuta struktura bila pod pretnjom rušenja, formirana je grupa sa ciljem njenog povraćaja za javnu upotrebu. Prvi deo projekta „High Line“ je otvoren 2009. godine, i on je bio inspiracija za druge slične projekte širom sveta.

Sidnejska „Goods Line“ se ukupno prostire 500 metara, ali je podeljena na dva dela -  severni i južni deo. Prošlog meseca, počeli su radovi na južnom delu pruge, koja se prostire od podvožnjaka Ultimo Rail do Muzeja energetike (Powerhouse Museum). Očekuje se da će biti završen u novembru ove godine, kako bi se poklopilo sa otvaranjem zgrade dr Čau Čaka pri Poslovnoj školi.

Projekat transformacije je delo biroa Aspect Studios i Choi Ropiha Fighera (Chrofi), i ona ima za cilj reinterpretaciju originalnog železničkog koridora, podvožnjaka i signalne kućice. Projekat će imati niz različitih prostora koji će smeštati aktivnosti kao što su svirke, izložbe, rekreacija i učenje. On će takođe poboljšati pešački i biciklistički pristup ovom delu gradu.

Južni deo železničkog koloseka će biti rekonstruisan nakon završetka severnog dela. Studija izvodljivosti se trenutno sporvodi kako bi se utvrdilo ima li mogućnosti produžetka ovog javnog prostora dalje van okvira starog železničkog koridora. Video snimak ispod prikazuje kako će završeni prostor izgledati.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;