INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Biro OMA pobednik konkursa za novu zgradu kompanije Axel Springer u Berlinu

07.04.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat međunarodnog arhitektonskog biroa OMA za novi medijski centar kompanije Axel Springer u Berlinu je izabran kao pobednički. Projekat je usmeren na podsticanje saradničkog rada u digitalnom dobu. On je izabran u poslednjoj rundi konkursa ispred projekata čuvenih arhitektonskih biroa Bjarke Ingels Group (BIG) i Buro Ole Scheeren.

Konkurs za projektovanje sedišta kompanije Axel Springer (u Srbiji poznata po tome što izdaje između ostalih i novine Blic) je objavljen u maju 2013. godine kao sredstvo ta razvoj ideja za dodatni kancelarijski prostor, posebno za kompanijsko digitalno odelenje. Učesnici su zamoljeni da postave nove standarde u arhitektonskoj atmosferi, korišćenju i prostornoj koncepciji, što sve ukupno odražava moderno radno okruženje. Ukupno je 18 arhitektonskih biroa učestvovalo u konkursu.

Nakom prvog kruga, u uži izbor su ušli projekti biroa BIG, Buro Ole Scheeren i OMA zbog principa prihvatljivosti i izvodljivosti. Projekat biroa OMA će biti izgrađen samo ako se naknadno utvrdi da je on potpuno izvodljiv. Projekat je urađen u saradnji sa kompanijama Arup London, RWDI, Kahle Acoustics, SMV Bauprojektsteuerung i Emproc GmbH, kao i kompanijom Peter Stanek.

Koncept, projektovan od strane arhitekte Rema Kolhasa, poseduje dijagonalni atrijum visine 30 metara, opisan kao „otvorena dolina“, sa međusobno povezanim terasama i javnim prostorima koji omogućavaju individualni i zajednički rad. Svaki sprat sadrži pokrivene površine, dok terase ostaju nepokrivene i imaju ulogu pozornice sa koje se saopštavaju ideje drugim delovima kompanije.

Atrijum se otvara ka postojećem Axel Springer kampusu i odražava stari i novi prostor suočavanjem ka ulici Zimmerstrasse, ulici koja je prethodno razdvajala Istočni i Zapadni Berlin. Prizemni nivo sadrži studio i izložbene prostore, kantine i restorane.

„Rem Kolhas je projektovao zgradu koja samo na drugi pogled otkriva svoju tajnu, arhitektonsko formulisanje nove vrste koja ima zajedničko poslovanje u svojoj srži“, kaže Regula Lušer, direktorka berlinske direkcije za urbanizam i zaštitu životne sredine. „Koncept nudi snažnu simboličnu silu, jer obuhvata tok Berlinskog zida dijagonalno kroz zgradu, čime se stvara atriju i spektakularna unutrašnjost, koja se bavi ujedinjenem ovog grada. Time, kompanija Axel Springer nastvalja svoje istorijsko postojanje na ovoj lokaciji.“

Izvori: OMA i Axel Springer

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;