Biro OMA pobednik konkursa za novu zgradu kompanije Axel Springer u Berlinu

07.04.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat međunarodnog arhitektonskog biroa OMA za novi medijski centar kompanije Axel Springer u Berlinu je izabran kao pobednički. Projekat je usmeren na podsticanje saradničkog rada u digitalnom dobu. On je izabran u poslednjoj rundi konkursa ispred projekata čuvenih arhitektonskih biroa Bjarke Ingels Group (BIG) i Buro Ole Scheeren.

Konkurs za projektovanje sedišta kompanije Axel Springer (u Srbiji poznata po tome što izdaje između ostalih i novine Blic) je objavljen u maju 2013. godine kao sredstvo ta razvoj ideja za dodatni kancelarijski prostor, posebno za kompanijsko digitalno odelenje. Učesnici su zamoljeni da postave nove standarde u arhitektonskoj atmosferi, korišćenju i prostornoj koncepciji, što sve ukupno odražava moderno radno okruženje. Ukupno je 18 arhitektonskih biroa učestvovalo u konkursu.

Nakom prvog kruga, u uži izbor su ušli projekti biroa BIG, Buro Ole Scheeren i OMA zbog principa prihvatljivosti i izvodljivosti. Projekat biroa OMA će biti izgrađen samo ako se naknadno utvrdi da je on potpuno izvodljiv. Projekat je urađen u saradnji sa kompanijama Arup London, RWDI, Kahle Acoustics, SMV Bauprojektsteuerung i Emproc GmbH, kao i kompanijom Peter Stanek.

Koncept, projektovan od strane arhitekte Rema Kolhasa, poseduje dijagonalni atrijum visine 30 metara, opisan kao „otvorena dolina“, sa međusobno povezanim terasama i javnim prostorima koji omogućavaju individualni i zajednički rad. Svaki sprat sadrži pokrivene površine, dok terase ostaju nepokrivene i imaju ulogu pozornice sa koje se saopštavaju ideje drugim delovima kompanije.

Atrijum se otvara ka postojećem Axel Springer kampusu i odražava stari i novi prostor suočavanjem ka ulici Zimmerstrasse, ulici koja je prethodno razdvajala Istočni i Zapadni Berlin. Prizemni nivo sadrži studio i izložbene prostore, kantine i restorane.

„Rem Kolhas je projektovao zgradu koja samo na drugi pogled otkriva svoju tajnu, arhitektonsko formulisanje nove vrste koja ima zajedničko poslovanje u svojoj srži“, kaže Regula Lušer, direktorka berlinske direkcije za urbanizam i zaštitu životne sredine. „Koncept nudi snažnu simboličnu silu, jer obuhvata tok Berlinskog zida dijagonalno kroz zgradu, čime se stvara atriju i spektakularna unutrašnjost, koja se bavi ujedinjenem ovog grada. Time, kompanija Axel Springer nastvalja svoje istorijsko postojanje na ovoj lokaciji.“

Izvori: OMA i Axel Springer

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...