PRIJAVA-468X60-BANNER

Biro OMA pobednik konkursa za novu zgradu kompanije Axel Springer u Berlinu

07.04.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat međunarodnog arhitektonskog biroa OMA za novi medijski centar kompanije Axel Springer u Berlinu je izabran kao pobednički. Projekat je usmeren na podsticanje saradničkog rada u digitalnom dobu. On je izabran u poslednjoj rundi konkursa ispred projekata čuvenih arhitektonskih biroa Bjarke Ingels Group (BIG) i Buro Ole Scheeren.

Konkurs za projektovanje sedišta kompanije Axel Springer (u Srbiji poznata po tome što izdaje između ostalih i novine Blic) je objavljen u maju 2013. godine kao sredstvo ta razvoj ideja za dodatni kancelarijski prostor, posebno za kompanijsko digitalno odelenje. Učesnici su zamoljeni da postave nove standarde u arhitektonskoj atmosferi, korišćenju i prostornoj koncepciji, što sve ukupno odražava moderno radno okruženje. Ukupno je 18 arhitektonskih biroa učestvovalo u konkursu.

Nakom prvog kruga, u uži izbor su ušli projekti biroa BIG, Buro Ole Scheeren i OMA zbog principa prihvatljivosti i izvodljivosti. Projekat biroa OMA će biti izgrađen samo ako se naknadno utvrdi da je on potpuno izvodljiv. Projekat je urađen u saradnji sa kompanijama Arup London, RWDI, Kahle Acoustics, SMV Bauprojektsteuerung i Emproc GmbH, kao i kompanijom Peter Stanek.

Koncept, projektovan od strane arhitekte Rema Kolhasa, poseduje dijagonalni atrijum visine 30 metara, opisan kao „otvorena dolina“, sa međusobno povezanim terasama i javnim prostorima koji omogućavaju individualni i zajednički rad. Svaki sprat sadrži pokrivene površine, dok terase ostaju nepokrivene i imaju ulogu pozornice sa koje se saopštavaju ideje drugim delovima kompanije.

Atrijum se otvara ka postojećem Axel Springer kampusu i odražava stari i novi prostor suočavanjem ka ulici Zimmerstrasse, ulici koja je prethodno razdvajala Istočni i Zapadni Berlin. Prizemni nivo sadrži studio i izložbene prostore, kantine i restorane.

„Rem Kolhas je projektovao zgradu koja samo na drugi pogled otkriva svoju tajnu, arhitektonsko formulisanje nove vrste koja ima zajedničko poslovanje u svojoj srži“, kaže Regula Lušer, direktorka berlinske direkcije za urbanizam i zaštitu životne sredine. „Koncept nudi snažnu simboličnu silu, jer obuhvata tok Berlinskog zida dijagonalno kroz zgradu, čime se stvara atriju i spektakularna unutrašnjost, koja se bavi ujedinjenem ovog grada. Time, kompanija Axel Springer nastvalja svoje istorijsko postojanje na ovoj lokaciji.“

Izvori: OMA i Axel Springer

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;