INFONET-468X60-BANNER

Spektakularni Trg dizajna Zahe Hadid otvoren u Seulu

31.03.2014. | Gizmag

Poznata po svojim futurističkim, krivolinijiskim arhitektonskim pohodima, Zaha Hadid, britanski arhitekta iračkog porekla, dobitnica Prickerove nagrade, nikada se nije stidela da od svojih dela načini izjavu. Od londonskog plivačkog centra preko paviljona u Zaragosi do Guangdžou opere, Zahin arhitektonski stil je ostao jedistven. Sada ova čuvena arhitekta može da doda korejski Dongdaemun Trg dizajna (Dongdaemun Design Plaza) u svoj portfolio.

Inkorporiranje najnovijih konstruktivnih i modelovnih metoda, projekat trga u Seulu je bio prvi javni projekat u Koreji koji je koristio 3D BIM (Building Information Modelling). Softver za parametarsko modelovanje je intenzivno korišćen kako bi se ispunili zahtevi projekta.

„Projekat je specifičan rezultat toga kako se kontekst, lokalna kultura, programski zahtevi i inovativni inženjering spajaju - omogućavajući da se arhitektura, grad i pejzaž kombinuje u formi i prostornom iskustvu - stvarajući potpuno novi javni prostor u gradu“, kaže Zaha Hadid.

Smešten u centru Dongdaemuna, starog okruga poznatog po šopingu i kafićima, novi Trg dizajna Zahe Hadid je strateški smešten u istorijsko relevantnoj lokaciji iz koje izvlači inspiraciju i uključuje aspekte drevnih gradskih zidova i kulturnih artefakata. Upravo su ovi elementi, plus bezbroj proračuna za parametarsko modelovanje koji su bili ključni pokretači iza programa i naracije projekta.

Celokupni projekat se sastoji od tri odvojene komponente koje pokrivaju oko 65.000 metara kvadratnih površine i izgrađene površine od 86.574 metara kvadratnih. Sa četiri nivoa iznad zemlje i četiri ispod, Trg dizajna pokriva ugrubo oko 38.000 kvadratnih metara.

Statistike o oblaganju i spoljnim materijalima koji daju projektu njegovu glatku, krivolinijsku fasadu su podjednako impresivne. Sa ukupnom obloženom površinom od oko 30.000 kvadratnih metara, Zahinom timu je bilo potrebno 45.133 panela kako bi u potpunosti zadenuli strukturu. Paneli se sastoje od betona, aluminijuma, čelika i kamena, gde je 50 odsto panela duplo zakrivljeno, 30 odsto jednostruko zakrivljeno, a 20 odsto su ili ravni ili ručno savijani. Ukupna površina izloženog betona, što je još jedna karakteristika Zahinog dizajna, meri oko 21.000 metara kvadratnih.

 

Sama fasada nije jedinstvena, već se sastoji od polja pikselacije i perforacije, koji zajedno stvaraju vizuelnu dinamiku promene koja se pomera u zavisnosti od osvetljenja i sezonskih uslova. Noću, na primer, promenljiva fasada odražava svetleće znake i signalizaciju okruga Dongdaemun, pretvarajući projekat u jednu ogromnu osvetljenu strukturu. Ali u toku dana ona može da se izjednači sa okolnim okruženjem u zavisnosti od svetlosnih i vremenskih uslova.

U celokupnom minimalističkom enterijeru, Zaha je izabrala da popuni prostore sa poznatim elementima dizajna, kao što su čvrsti akrilni paneli, elementi od nerđajućeg čelika, polirani kamen i gipsani elementi ojačani staklenim vlaknima.

Haotični, mada fluidni izbeljeni beli akril se grana i podržava prateće elemente enterijera, pored uporedih elemenata dizajna kao što je natur beton i nerđajući čelik. Drvene stepenice koje su strateški locirane u glavnom prostoru su jedini prirodni element dizajna koji se nameće u inače hladnom enterijeru projekta.

Dongdaemun prostor takođe poseduje 30.000 metara kvadratnih parka koji ima za cilj da obezbedi utočište za lokalno stanovništvo i posetioce. Zeleni prostori, zaokruženi trgom, su integrisani u lokaciju i projektovani tako da podsećaju na tradicionalne koncepte korejskih bašti.

Zbog dela njegovog zadatka da deluje kao kulturni katalizator i uspostavi okrug Dangdaemun kao kulturno čvorište, projekat obuhvata široki dijapazon javnih prostora. Tri izložbene hale i dve kongresne sale čine deo unutrašnjeg jezgra, dok muzej dizajna, laboratorija i dečiji edukativni centar i medija centar omogućavaju da projekat ugosti niz raznih izložbi i događaja. Kulturni park posvećen dizajnu, koji se sastoji od izložbene sale, sportskog spomen područja, muzeja relikvija i galerije dizajna pomaže u završavanju sveobuhvatnosti unutrašnjeg prostora.

Dongdaemun Trg dizajna je zvanično otvoren za javnost 21. marta, kao deo Seulske nedelje mode. Dongdaemun Trg dizajna će biti domaćin pet odvojenih umetničkih i dizajnerskih izložbi, prezentujući radove brojnih dizajnera, kao i kolekcija tradicionalne korejske umetnosti iz Kansong umetničkog muzeja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;