INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Memorijalni centar koji će promeniti geografiju Norveške

19.03.2014. | Blic

Kako napraviti memorijalni centar za jednu od najvećih tragedija 21. veka? To je pitanje koje je sebi postavio umetnik Jonas Dalberg, koji je izabran da napravi spomenik za 77 osoba, mahom dece, koje je ubio Anders Bering Brejvik u dva napada 22. jula 2011. Odlučio je da uradi nešto šokantno, kakav je bio i ovaj masakr - da zauvek promeni geografiju ove zemlje.

Ostrvo Utoja, gde se desila jedna od najvećih tragedija u modernoj istoriji Evrope

Tog 22. jula 2011. 77 osoba je ubijeno, osam od autobombe postavljene u Oslu, i 69 na ostrvu Utoji. Tog dana Norveška je bila u šoku i neverici.

Dalberg je pokušao da dočara ono što se desilo tog dana kroz umetničko delo. Tako je odlučio jednostavno da napravi veliku "ranu" i da odvoji deo zemlje od glavnog kopna, u zalivu Tirifjorden. Ta rana predstavlja onu koja je načinjena tog dana, kada je izgubljeno toliko mladih života. Tako je ta tragedija večno ucrtana u izgled ove zemlje.

Dakle, sama "posekotina" neće biti na ostrvu Utoji, gde se desila tragedija, ali će turisti u okviru memorijala moći da posete i ostrvo. Posetioci memorijalnom centru, koji će se zvati "Sećanje na ranu", će moći da prođu kroz šumu na ostrvu, i uđu u tunel koji vodi do tog preseka u zemljištu. Sa druge strane biće imena svih onih koji su poginuli tog dana.

- Imena će biti dovoljno blizu da mogu lako da se pročitaju, opet van domašaja. Time se predstavlja ideja da su ti životi zauvek izgubljeni - kaže umetnik.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;