INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ljuske jajeta se mogu koristiti u proizvodnji keramike

28.02.2014. | Gizmag

Prema Američkom ministarstvu poljoprivrede, svake godine se oko 455.000 tona odbačenih ljuski jajeta transportuje i baca i to samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Sada su, međutim, naučnici sa Univerziteta u Aveirou u Portugalu razvili metodu korišćenja ljuski jajeta u proizvodnji keramike.

Iako su specifičnosti te tehnologije još uvek pod velom tajne, ona podrazumeva inkorporiranje zdrobljenih ljuski u keramičku smesu koja se kasnije obrađuje „prema određenom protokolu koji uključuje trociklusnu fazu kuvanja“. Uzroci poroznog popločanja napravljenog od te smese prikazuje poželjne kvalitete kao što je poroznost i aposrpcija vode, a sve u svemu smatraju se dovoljno velikog kvaliteta da zadovolji industrijske standarde.

Pored ekoloških prednosti neodlaganja ljuski jajata po deponijama, proces takođe može omogućiti proizvođačima keramike da uštede novac - kalcijum u ljuskama bi bila jeftinija alternativa kalcitu, koji se tradicionalno koristi u proizvodnji keramičkih predmeta. Pored toga, kalcit mora biti kopan, sa svim ekološkim posledicama koje se sa time podrazumevaju.

Štaviše, preduzeća u prehrabrenoj industriji koje bi snabdevale ljuske bi mogle da zarade novac njihovom prodajom keramičkoj industriji, umesto da troše novac na njihov transport i bacanje.

Proces je testiran u laboratoriji, i univerzitetska Kancelarija za tehnološki transfer sada traži partnere koji bi pomogli u finansiranju pilot projekta velikih razmera.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;