Ovako će izgledati „organski gradovi“ u UAE

26.02.2014. | Croenergo

Projekt „Organic cities“ (Organski gradovi) koji je za Ujedinjene Arapske Emirate osmislio arhitektonski studio Luca Curci kao evoluciju savremenog velegrada pruža nam uvid u mogući razvoj novih projekata urbanog života.

Šema predloženog projekta prikazuje mogući izgled dinamičnog kulturnog središta kao prostora okupljanja, interakcije i socijalizacije zajednice. Arhitektura je oblikovana na način da novi oblici postaju deo urbanog okruženja, te samim tim i svojevrsni orijentir u prostoru ove dinamične regije.

Organski gradovi otvaraju niz novih mogućnosti stanovanja, kancelarijskih prostora i trgovina, ali i stvaranje različitih prostora za rekreaciju. Glavni plan projekta napravljen je na način da omogućuje fleksibilnost i prilagodljivost kroz vreme, a svaka pojedinačna zgrada u potpunosti je prilagođena potrebama modernog stanovanja i poslovanja.

Projekt je podeljen u dva glavna dela, a to su pet futurističkih građevina na kopnu, kao i pet polumeseca na veštačkim ostrvima u moru. Sve kopnene i „ostrvske“ građevine povezane su mostovima i parkovima. Manje zgrade su namenjene za stanovanje, dok su polumeseci zamišljeni kao kombinacija hotela i apartmanskih naselja.

Projekt „Organic cities“ bi trebao osigurati dovoljno stambenih jedinica za smještaj 150 hiljada ljudi, dok bi više od 50 odsto ukupne površine projekta činili parkovi i druge otvorene zelene površine.

Fotografije: Luca Curci Architects

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...