Ovako će izgledati „organski gradovi“ u UAE

26.02.2014. | Croenergo

Projekt „Organic cities“ (Organski gradovi) koji je za Ujedinjene Arapske Emirate osmislio arhitektonski studio Luca Curci kao evoluciju savremenog velegrada pruža nam uvid u mogući razvoj novih projekata urbanog života.

Šema predloženog projekta prikazuje mogući izgled dinamičnog kulturnog središta kao prostora okupljanja, interakcije i socijalizacije zajednice. Arhitektura je oblikovana na način da novi oblici postaju deo urbanog okruženja, te samim tim i svojevrsni orijentir u prostoru ove dinamične regije.

Organski gradovi otvaraju niz novih mogućnosti stanovanja, kancelarijskih prostora i trgovina, ali i stvaranje različitih prostora za rekreaciju. Glavni plan projekta napravljen je na način da omogućuje fleksibilnost i prilagodljivost kroz vreme, a svaka pojedinačna zgrada u potpunosti je prilagođena potrebama modernog stanovanja i poslovanja.

Projekt je podeljen u dva glavna dela, a to su pet futurističkih građevina na kopnu, kao i pet polumeseca na veštačkim ostrvima u moru. Sve kopnene i „ostrvske“ građevine povezane su mostovima i parkovima. Manje zgrade su namenjene za stanovanje, dok su polumeseci zamišljeni kao kombinacija hotela i apartmanskih naselja.

Projekt „Organic cities“ bi trebao osigurati dovoljno stambenih jedinica za smještaj 150 hiljada ljudi, dok bi više od 50 odsto ukupne površine projekta činili parkovi i druge otvorene zelene površine.

Fotografije: Luca Curci Architects

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....