IZOLACIJA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Samodovoljni podvodni grad

06.02.2014. | Inhabitat

Londonski dizajner Fil Poli (Phil Pauley) je savremeni Žil Vern, koji je proveo poslednjih 20 godina projektujući podvodni grad. Za Polija, projekat „Sub-Biosphere 2“ je mnogo više nego samo fantazija - to je održiva struktura za koju se on nada da će biti izgrađena za vreme njegovog života.

Samodovoljna, futuristička biosfera je projektovana da smesti 100 stanovnika ispod površine mora, i ona predstavlja samo poslednji u nizu mnogih projekata koji imaju za cilj da olakšaju stambene nestašice rastuće globalne populacije.

Život ispod okeanskih talasa može izgledati kao futuristički koncept, ali Poli je projektovao „Sub-Biosphere 2“ kao realističnu stambenu opciju za blisku budućnost. Mreža se sastoji od Centralne biokupole za podršku, koja je okružena sa osam sferičnih biokupola za stanovanje.

Centralna biokupola za podršku kontroliše i vrši nadzor nad životnim sistemima u okviru kompleksa, uključujući svež vazduh, vodu, hranu i električnu energiju, kao i kontrolu atmosferskog pritiska. Unutar nje će postojati i banka semenja za hidroponično gajenje useva kako bi se nahranilo 100 stanovnika.

Centralna kupola će se prostirati na četiri sprata iznad vode dok će dodatnih dvadeset biti potopljeno ispod mora. Okolne pojedinačne kupole će biti podeljene na deset spratova iznad vode i deset spratova ispod površine kako bi se stvorio kompleks širok 337 metara koji je pričvršćen za morsko dno.

Da li će Polijev podzemni svet videti svetlost dana ostaje da se vidi, ali u međuvremenu ovaj dizajner traži izdavača za trilogiju naučnofantastičnih knjiga koje je on napisao, i čija radnja se navodno odvija u civilizaciji koja živi ispod mora.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...

;