INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uslovi ugovaranja u međunarodnim okvirima – FIDIC standardi

19.01.2009. | Vladimir Veličković | Gradjevinarstvo.rs

Poznavanje međunarodnih tenderskih procedura i pravnih pitanja od velike je važnosti za uspešno poslovanje građevinskih kompanija.

Okolnosti poslovanja u međunarodnim uslovima su se promenile, konkurencija je ojačala i usvojeni su vrlo precizni uslovi poslovanja koji su postali obavezni za sve firme koje hoće da konkurišu za projekte finansirane iz budžeta međunarodnih finansijskih institucija.

Oktobra 2008. godine neke od vodećih srpskih konsultantskih kompanija započele su projekat osnivanja Udruženja inženjera konsultanata Srbije kao člana svetskog Udruženja inženjera konsultanata, kako bi se povećala konkurentnost firmi iz Srbije na međunarodnom i lokalnom graditeljskom tržištu.

Inicijativu su potpisali predstavnici 14 firmi: Fideco, YU Build, Mace, IK Konsalting, Tahal, Energoprojekt, Domaa, Delta Invest, CPM, C&N Consult, Mostprojekt, VMS, Mašinoprojekt i EC Harris.

Prijemom srpskog Udruženja u FIDIC organizaciju, građevinska preduzeća iz Srbije omogućila bi svoje učešće u velikim projektima koji su im do sada bili nedostižni. Kako među najznačajnije ciljeve FIDIC organizacije spadaju i razvoj konkurencije, etičkog poslovanja i borba protiv korupcije, osnivanje Udruženja u Srbiji će dodatno ubrzati razvoj nacionalnog graditeljstva, kako je rečeno na prvom skupu pomenutih firmi.

Misli i deluj globalno

Tehnološke promene, promene potreba investitora i političke promene stvorile su velike razlike u nivou usluga i kvaliteta radova građevinskih kompanija iz različitih zemalja. Kompanije iz razvijenih zemalja odavno su izašle iz okvira svojih država.

One mogu svetskom tržištu da ponude visoke tehnologije i know-how, savremenu organizacionu strukturu, poslovanje po principima društvene odgovornosti i održivog razvoja. Iz tog razloga, praćenje globalizacionih kretanja veoma je značajno u procesu donošenja odluka menadžmenta građevinskih preduzeća.

Sve građevinske kompanije, pa i one iz Srbije, koje žele da budu globalno konkurentne, moraju prilagoditi svoje proizvode i usluge uslovima svetskog tržišta. Otvaranjem tržišta, pojačana je i konkurencija među građevinskim kompanijama.

Više nije dovoljno da pojedino preduzeće zadovolji lokalne standarde da bi postojalo i razvijalo svoje poslovanje. Potrebno je da ono bude globalno konkurentno, da prati savremene tokove, upoznaje se sa svetskim standardima i primenjuje ih u radu, inovira svoje poslovanje, konstantno ulaže u obuku kadrova...

Poznavanje međunarodnih tenderskih procedura i pravnih pitanja jeste od velike važnosti za uspešno poslovanje građevinskih kompanija. Internacionalne institucije, kakve su Svetska banka, Evropski fond za razvoj, Azijska banka za razvoj i sl. razvile su specifične standarde i uslove ugovaranja koji su univerzalno primenljivi i zvanično prihvaćeni za korišćenje.

Postoje tri osnovna sistema ugovaranja:

 • ugovor zasnovan na stvarno izvedenim količinama i fiksnim jediničnim cenama
 • ugovor sa fiksnom konačnom sumom
 • ugovor zasnovan na ukupnim ostvarenim troškovima uvećanim za honorar 

Međunarodni tipski ugovori

U međunarodnoj praksi figuriše veliki broj tipskih ugovornih dokumenata (npr. FIDIC, JCT, ICE, AIA, NEC) koji su zasnovani na ranije objašnjenim principima formiranja ugovorne cene i definisanja ključnih odnosa na projektu.

FIDIC (Fédération Internationale Des Ingénieurs-Conseils) je najviše primenjivani set uslova ugovaranja u međunarodnom građevinarstvu. Korišćenje FIDIC uslova ugovaranja preporuka je Svetske banke,
Inter-američke banke za razvoj, Organizacije za industrijski razvoj Ujedinjenih nacija, vodećih međunarodnih komercijalnih banaka i investicionih fondova, kao i ostalih velikih investitora.

FIDIC je međunarodno udruženje konsultanata, osnovano od strane pet nacionalnih udruženja 1913. godine u Belgiji. Danas je sedište FIDIC-a u Lozani i okuplja oko 50 članova, pri čemu, iz svake od zemalja, pravo na članstvo ima samo po jedno nacionalno udruženje. Od samog osnivanja FIDIC je ostvario solidan uticaj na inženjersku praksu, prvenstveno izdavanjem preporučenih standardnih uslova ugovora i procedura vezano za izgradnju objekata.

Strateški ciljevi FIDIC udruženja su:

 • zastupanje, na globalnom nivou, kompanija koje obezbeđuju intelektualne usluge bazirane na visokoj tehnologiji za izgrađenu i prirodnu sredinu
 • pomoć članovima u poslovnoj praksi
 • definisanje i promovisanje radne etike
 • unapređenje imidža inženjera konsultanata kao lidera i stvaralaca društvenih dobara
 • posvećenost promovisanju i održanju životne sredine.

FIDIC se stara o primeni svojih ciljeva organizovanjem seminara, konferencija i drugih događaja. Jedna od značajnijih oblasti rada FIDIC udruženja je publikacija međunarodnih standarda formi ugovaranja, dokumenata iz poslovne prakse (izbor konsultanata, nabavka, osiguranje, odgovornost, izgradnja kapaciteta) i iz upravljanja (menadžment kvaliteta, upravljanje rizicima, menadžment poslovnog integriteta, menadžment životne sredine, održivost...).

Godinama se obim poslova srpskih građevinskih preduzeća u inostranstvu smanjivao i gotovo dve decenije su prošle u ekonomskoj izolovanosti. Za to vreme, domaće kompanije su pokušavale, bez bankarskih garancija, sa osiromašenim fondom mehanizacije i ljudstva, da opstanu u izmenjenim tržišnim uslovima. Sa druge strane, veliki broj domaćih stručnjaka, vođeni ekonomskom logikom, našao je svoje pozicije i dokazao se u stranim firmama i na stranim tržištima – od Amerike, do Saudijske Arabije i Rusije.

Okolnosti poslovanja u međunarodnim uslovima su se promenile, konkurencija je ojačala i usvojeni su vrlo precizni uslovi poslovanja koji su postali obavezni za sve firme koje hoće da konkurišu za projekte finansirane iz budžeta međunarodnih finansijskih institucija.

Postoji sve veća potreba i u Srbiji za upoznavanjem sa međunarodno usvojenim procedurama, jer se pojavljuju veliki projekti koji se delom ili kompletno finansiraju iz stranih finansijskih organizacija, a one zahtevaju strogu proceduru rada.

FIDIC PRIRUČNICI

U Srbiji su dostupni prevodi šest knjiga, tj. FIDIC priručnika:

 • Narandžasta knjiga – Uslovi ugovaranja za projektovanje, izgradnju i ključ u ruke (izdanje iz 1995. godine); u njoj se nalazi potpuni tekst ugovora za isporuku gotovih i opremljenih objekata spremnih za korišćenje
 • Žuta knjiga – Uslovi ugovaranja za elektro i mašinske radove (izdanje iz 1987. godine)
 • Bela knjiga – Model ugovora o pružanju usluga između investitora i konsultanta (izdanje iz 2006. godine)
 • Zelena knjiga – Kratka forma ugovora (izdanje iz 1999. godine); ovi ugovori se preporučuju za tehničke i građevinske radove relativno male kapitalne vrednosti za koje nisu potrebni specijalizovani podizvođači.
 • Crvena knjiga – Uslovi ugovaranja za građevinske radove (izdanje iz 1999. godine)
 • Žuta knjiga – Uslovi ugovaranja za postrojenje i projektovanje-izgradnju (izdanje iz 1999. godine); Ovi uslovi preporučuju se za obezbeđenje elektrotehničkih i/ili mašinskih postrojenja i za projektovanje i izvođenje   radova koji predstavljaju kombinaciju poslova iz oblasti niskogradnje, mašinstva, elektrotehnike i/ili visokogradnje.

 

 

Komentari: 1

milovan ilic 18.03.2010 00.04.35

oprostite, mene zanima kako bih mogao dobiti podatak za uobicajenu procentualnu zaradu nasih firmi pri radu u inostranstvu. zanimaju me stvari poput onih da li je to propisano zakonom, da li je uobicajeno ili je sve stvar dogovora. hvala unapred

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;