INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završen najveći solarni most na svetu u Londonu

24.01.2014. | Inhabitat

Najzad je najveći solarni most na svetu na londonskoj stanici Blekfrajars (Blackfriars) konačno završen. Kompanija Solarcentury se udržili sa Železničkom mrežom Engleske kako bi prekrili most sa 4.400 fotonaponskih panela. Most je ranije bio energetski potrošač prve klase, a sada obezbeđuje preko polovine energije potrebne za funkcionisanje Blekfrajars stanice.

Blekfrajars solarni most se proteže preko reke Temze, prevozeći preko hiljade putnika svakog dana iz jedne od naprometnijih stanica u gradu. Stanica već smešta električne vozove, koji čine javni prevoz još zelenijim, ali sa novim solarnim mostom (čiji se završetak čekao pet godina) očekuje se da će stanica biti još više održivija.

Kompanija First Capital Connect, koja rukovidi stanicom Blekfrajers, procenjuje da će 4.400 fotonaponskih panela preusmeriti 511 tona emisija ugljen-dioksida svake godine, drastično smanjujući ugljenični otisak stanice.

Pored pružanja obnovljive energije stanici, Blekfrajars most će takođe poslužiti kao simbol londonske odlučnosti da postane više održiv grad. Fotonaponski paneli se mogu videti sa obe strane reke, i predstavljaće svojevrsnu turističku atrakciju koja će ljudima podizati svest o obnovljivim izvorima energije.

Kompanija Solarcentury je projektovala most tako da inkoporira fotonaponske panele na svakom koraku dužine mosta, dajući na znanje da obnovljiva energija nije nešto o čemu treba razmišljati naknadno, već u toku procesa projektovanja kao ključni element dizajna.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;