IZOLACIJA-468X60-BANNER

Prva WAF nagrada za Zgradu sveta 2008. godinu

19.01.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Žiri nedavno održanog Svetskog festivala arhitekture (WAF) u Barseloni, za Zgradu godine, u konkurenciji 722 projekta u 17 kategorija, iz 63 države, imenovao je zgradu Univerziteta Bocconi u Milanu, delo biroa Grafton Architects iz Irske. Žiri su činili Norman Foster, Robert Stern, dekan arhitekture na Yale univerzitetu, Charles Jencks, Cecil Balmond, profesor Richard Burdett sa Londonske škole za arhitekturu i urbanizam, i Suha Ozkan iz Ankare.

Pre objave nagrade, predsednik RIBA Sunand Prasad istakao je da žiri treba da bira među projektima koji predstavljaju ideje za budućnost. Obrazlažući svoju odluku žiri je rekao da pobednički objekat biroa iz Irske ostvaruje jaku vezu sa urbanističkim tkivom grada Milana i ima potencijal da značajno doprinese životu svojih korisnika: Grafton je uspeo da oslobodi duh prošlosti grada, ali sa stavom XXI veka.

Pobednici, Yvonne Farrell i Shelley McNamara, rekli su primajući nagradu: – Trudili smo se da Univerzitet projektujemo kao minijaturni grad unutar Milana. U tom gradu proveli smo šest godina, zavoleli smo ovu zgradu – ona je promenila naše živote i pre ovog dana. Divan klijent, mesto i ambicija doprinose dobroj arhitekturi, a ovde smo imali sva tri!

WAF nagrade su prve internacionalne nagrade za arhitekturu koje predstavljaju direktno nadmetanje finalista iz različitih kategorija, uključujući i kategoriju Energija, otpad i reciklaža gde se takmiče objekti čija je osnovna karakteristika zaštita prirodnih resursa i okoline.

Na prvom svetskom festivalu arhitekture u Barseloni sportska sala Bale studija 3lhd osvojila je prvu nagradu u kategoriji sportskih objekata. U konkurenciji građevina poput Wembley arene, Watercube olimpijskog bazena i Teniskog centra u Pekingu, mala sportska sala iz istarskog gradića Bale osvojila je žiri, prenose mediji iz okruženja.

Dvorana Bale primer je uklopljenosti savremene arhitekture u tradicionalni kontekst. Prema rečima žirija kvalitet u arhitekturi postoji ili ne, nezavisno od razmere – veličina nije važna, niti globalna prepoznatljivost. Ključno pitanje za proglašenje pobednika bio je uticaj koji određeni projekat ima na život zajednice kojoj služi, bila ona mala ili velika. Osvajanjem ove nagrade sala Bale ušla je i u finale za građevinu godine – našla se u najvišem društvu 16 projekata pobednika kategorija iz protekle godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...