INFONET-468X60-BANNER

Kuća „Unimog“ smešta kamion u okviru svog providnog prizemlja

14.01.2014. | Dezeen

Ova crna kuća nemačkih arhitektonskih biroa Fabian Evers Architecture i Wezel Architektur je podignuta na providnu bazu gde je smešten kamion klijenta. Kuća se nalazi na prometnoj ulici u blizini Tubingena, Nemačka, i bilo je potrebno da ona smešta prebivalište i radionicu, tako da su arhitekte odlučile da podignu životni prostor sa zemlje i stvore garažu u prizemlju sa parking prostorom za klijentovog Unimoga - kultno vozilo proizvedeno od strane Mercedes Benz-a.

Ovo je navelo arhitekte da daju ime projektu Kuća Unimog. „Koncept je bio da se naslažu dve različite namene jedna na drugu kako bi se minimizirala površina zauzetosti parcele i da se životni prostori orijentišu ka pejzažu“, rekao je arhitekta Fabijan Evers.

Neprozirna valovita obloga pokriva zidove i krov prvog sprata, dok je niži nivo okružen sa providnim polikarbonatom sa istom valovitošću, omogućavajući prirodnoj svetlosti da prožima u potpunosti radionicu.

„Radni prostor je ispunjen sa filtriranom prirodnom svetlošću tokom dana, a noću se pretvara u svetlosnu kutiju koja svetli i osvetljava susedstvo“, rekao je arhitekta Evers iz biroa Fabian Evers Architecture.

Stepenište, koje se proteže duž jedne od ivice spoljnih zidova, vodi do životnog prostora kroz zaštićenu terasu okrenutu ka jugu koja se može koristiti za različite aktivnosti, od trpezarije na otvorenom do prostora za cepanje drva za loženje.

Staklena vrata povezuju terasu sa kombinovanim životnim, kuhinjskim i trepazarijskim prostorom, a kupatilo i spavaća soba su pozicionirane u zadnjem delu sprata, okrenute ka ulici.

Enterijer životnog prostora na prvom spratu je prilično oskudan sa drvenim pločama koje oblažu zidove i plafone sve tri prostorije, a centralni element kombinovanog životnog prostora predstavlja peć na drva koja obezbeđuje grejanje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;