INFONET-468X60-BANNER

FLAT.SCAPES:LAB 4.0 – nezavisni studijski program za studente i mlade arhitekte

10.01.2014. | Super Prostor

FLAT.SCAPES:LAB 4.0 je studijski program namenjen studentima i mladim arhitektima koji realizuju IDnet i Centar arhitekture iz Novog Sada, uz podršku nekoliko stotina studenata arhitekture iz regiona (Skoplje, Banja Luka, Podgorica, Sarajevo), te studenata i drugih relevantnih saradnika iz Holandije, Španije, Francuske i Švajcarske.

Nakon tri godine bavljenja Holandijom (FLATscapes), te Španijom 2012. (EScapes) i Francuskom + Švajcarskom 2013 (FRearCH) u okviru platforme SPACES:LAB, ove godine ponovo je tema Holandija, ali sada sa širom platformom kojoj će doprineti i svi kontakti ostvareni tokom prethodnih ciklusa. Studijski program FLAT.SCAPES:LAB 4.0 podrazumeva istraživanje različitih fenomena arhitekture i urbanog planiranja u Holandiji i traje od februara 2014, uključujući studijsko putovanje u julu 2014. godine.

Platforma SCAPES:LAB spaja sve kapacitete u jedinstvenu, kolaborativnu platformu intenzivnog iskustva kroz direktnu saradnju sa širokim krugom institucija i biroa te drugih organizacija mapiranih u prethodnom periodu, sa idejom direktnog kontakta sa fenomenima arhitekture i urbanog planiranja. Sama platforma nije vezana ni za jednu akademsku instituciju, već nezavisna i ojačana nizom visoko kvalitetnih metodoloških potencijala za inovaciju u istraživanju te šire, obrazovanju.

Regionalni karakter platforme (tranzicione zemlje u okruženju), umrežen u intenzivnu razmenu sa evropskim kontekstom, omogućuje složenu i značajnu mrežu arhitekata/urbanista, nezavisnih istraživača, aktivista, edukatora i akademskih radnika koja se koristi i za uzajamnu saradnju i stvaranje novih projekata. Iskustvo direktne saradnje, rada, diskusije i razmene sa nekim od najrelevantnijih autora, projekata, inicijativa, škola, koncepcija i pojedinačnih fenomena unutar profesionalnog sadržaja danas grade vredan doprinos u prevazilaženju formalnog akademskog konteksta.

FLAT.SCAPES:LAB 4.0 – PROGRAM

Projekat obuhvata 3 podjednako značajne faze:

FAZA 1: ANALIZA (Februar-Jun 2014) – Serija radionica i sastanaka (uključujući i međunarodne video konferencije) sa ciljem mapiranja i definisanja potrebnih metoda za istraživanje. Kroz prvu fazu, svaki radni tim dobija specifičan zadatak i daje doprinos u formi teksta ili drugog dogovorenog modela i to na posebnu temu, objekat, plan ili autora (koncept, relevantnost, kontekst, korišćenje, uticaj / utisak, značaj i lični kritički osvrt). Rezultat prve faze je serija istraživačkih radova, moderiranih u uvodnim radionicama, koji postavljaju pitanja i proizvode kritično sagledavanje radi provere in situ.

FAZA 2: STUDIJSKO PUTOVANJE (Jul 2014) – Posete, inspekcije, intervjui, radionice, arhitektonske šetnje, konferencije i debate, sumirane prema potrebama postavljenih teza za proveru u prvoj fazi, uvek uz prisustvo lokalnih partnera, autora, arhitekata / urbanista, teoretičara, nezavisnih istraživača, profesora… Velika grupa učesnika gradi atmosferu uzbudljive razmene, podržanu i ojačanu prisustvom autora, arhitekata, teoretičara, nezavisnih radnika, te škola, instituta i projektnih studija iz Holandije.

FAZA 3: POST-PRODUKCIJA (Avgust-Decembar 2014) – Evaluacija druge faze i formiranje digitalne arhive svih sakupljenih materijala i rezultata (radovi, foto, video, audio arhive sve u slobodnoj razmeni između svih učesnika). Debate, izložbe, case/could studije, radionice, konferencije itd. Kroz intenzivnu diskusiju, svi su ohrabreni da proizvedu individualne odgovore i primenljive zaključke u različitim formatima i medijima.

DETALJAN OPIS PROGRAMA

LINK ZA PRIJAVU (Do 17. januara traju early fee registracije).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;