FLAT.SCAPES:LAB 4.0 – nezavisni studijski program za studente i mlade arhitekte

10.01.2014. | Super Prostor

FLAT.SCAPES:LAB 4.0 je studijski program namenjen studentima i mladim arhitektima koji realizuju IDnet i Centar arhitekture iz Novog Sada, uz podršku nekoliko stotina studenata arhitekture iz regiona (Skoplje, Banja Luka, Podgorica, Sarajevo), te studenata i drugih relevantnih saradnika iz Holandije, Španije, Francuske i Švajcarske.

Nakon tri godine bavljenja Holandijom (FLATscapes), te Španijom 2012. (EScapes) i Francuskom + Švajcarskom 2013 (FRearCH) u okviru platforme SPACES:LAB, ove godine ponovo je tema Holandija, ali sada sa širom platformom kojoj će doprineti i svi kontakti ostvareni tokom prethodnih ciklusa. Studijski program FLAT.SCAPES:LAB 4.0 podrazumeva istraživanje različitih fenomena arhitekture i urbanog planiranja u Holandiji i traje od februara 2014, uključujući studijsko putovanje u julu 2014. godine.

Platforma SCAPES:LAB spaja sve kapacitete u jedinstvenu, kolaborativnu platformu intenzivnog iskustva kroz direktnu saradnju sa širokim krugom institucija i biroa te drugih organizacija mapiranih u prethodnom periodu, sa idejom direktnog kontakta sa fenomenima arhitekture i urbanog planiranja. Sama platforma nije vezana ni za jednu akademsku instituciju, već nezavisna i ojačana nizom visoko kvalitetnih metodoloških potencijala za inovaciju u istraživanju te šire, obrazovanju.

Regionalni karakter platforme (tranzicione zemlje u okruženju), umrežen u intenzivnu razmenu sa evropskim kontekstom, omogućuje složenu i značajnu mrežu arhitekata/urbanista, nezavisnih istraživača, aktivista, edukatora i akademskih radnika koja se koristi i za uzajamnu saradnju i stvaranje novih projekata. Iskustvo direktne saradnje, rada, diskusije i razmene sa nekim od najrelevantnijih autora, projekata, inicijativa, škola, koncepcija i pojedinačnih fenomena unutar profesionalnog sadržaja danas grade vredan doprinos u prevazilaženju formalnog akademskog konteksta.

FLAT.SCAPES:LAB 4.0 – PROGRAM

Projekat obuhvata 3 podjednako značajne faze:

FAZA 1: ANALIZA (Februar-Jun 2014) – Serija radionica i sastanaka (uključujući i međunarodne video konferencije) sa ciljem mapiranja i definisanja potrebnih metoda za istraživanje. Kroz prvu fazu, svaki radni tim dobija specifičan zadatak i daje doprinos u formi teksta ili drugog dogovorenog modela i to na posebnu temu, objekat, plan ili autora (koncept, relevantnost, kontekst, korišćenje, uticaj / utisak, značaj i lični kritički osvrt). Rezultat prve faze je serija istraživačkih radova, moderiranih u uvodnim radionicama, koji postavljaju pitanja i proizvode kritično sagledavanje radi provere in situ.

FAZA 2: STUDIJSKO PUTOVANJE (Jul 2014) – Posete, inspekcije, intervjui, radionice, arhitektonske šetnje, konferencije i debate, sumirane prema potrebama postavljenih teza za proveru u prvoj fazi, uvek uz prisustvo lokalnih partnera, autora, arhitekata / urbanista, teoretičara, nezavisnih istraživača, profesora… Velika grupa učesnika gradi atmosferu uzbudljive razmene, podržanu i ojačanu prisustvom autora, arhitekata, teoretičara, nezavisnih radnika, te škola, instituta i projektnih studija iz Holandije.

FAZA 3: POST-PRODUKCIJA (Avgust-Decembar 2014) – Evaluacija druge faze i formiranje digitalne arhive svih sakupljenih materijala i rezultata (radovi, foto, video, audio arhive sve u slobodnoj razmeni između svih učesnika). Debate, izložbe, case/could studije, radionice, konferencije itd. Kroz intenzivnu diskusiju, svi su ohrabreni da proizvedu individualne odgovore i primenljive zaključke u različitim formatima i medijima.

DETALJAN OPIS PROGRAMA

LINK ZA PRIJAVU (Do 17. januara traju early fee registracije).

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...