PRIJAVA-468X60-BANNER

10 najzanimljivijih vesti sa gradilišta u Velikoj Britaniji 2008. godine

14.01.2009. | Building UK

Britanski sajt Building podsetio je svoje čitaoce na 10 najzanimljivijih građevinskih slika i priča sa Ostrva u 2008. godini. U danima kada građevinarstvo te zemlje proživljava teške dane, retke su slične prilike za smeh. Građevinci se svuda na svetu sreću sa istim stvarima, a neke od ovih priča podsetiće i naše izvođače na sopstvene muke sa staranjem za bezbednost gradilišta i svojih zaposlenih.

U avgustu 2008. slučajni prolaznik napravio je fotografiju zbog koje je jedan građevinski radnik ostao bez posla. Razlog – kršenje bezbednosti na radu (pogledati fotografiju). Autor fotografije je istu poslao na Building-ovo takmičenje za najgluplju ideju uperenu protiv bezbednosti na gradilištima. Ona je zatim prosleđena kompaniji Falcon Crane Hire koja je utvrdila da se na fotografiji vidi jedan njihov kranista dok se sunča na betonskom bloku koji nosi kran. S obzirom da se sve dogodilo u nedelji kada je pokrenuta velika kampanja za veću bezbednost kranova epilog je bio neminovan – trenutni otkaz.

Uprkos brojnim upozorenjima svih vladinih i nevladinih institucija, na Ostrvu se vodi pravo malo nezvanično takmičenje u ludorijama sa građevinskom mehanizacijom. "Takmičari" svoje veštine snimaju i prikazuju na sajtu YouTube, a nijedna fotografija koju bismo vam ovde prikazali ne može da dočara o čemu se zapravo radi i zato vam dajemo direktan link: http://www.youtube.com/results?search_query=Digger+stunts&search_type=

Krajem aprila 2008. izvođač iz zapadnog Saseksa nakon nekoliko neuspešnih naplata potraživanja od privatnog investitora odlučio se da na skoro zaboravljeni način razreši spor. Na adresu nesavesnog platiše (u ovom slučaju ženskog pola) poslao je dva radnika koji su macolama srušili trem i predvorje ka bašti (na fotografiji) za koje nije isplaćeno dogovorenih 15.000 funti. Izvođač je kasnije naveo da (uz čekanje na naplatu, slanje radnika da ruše umesto da negde drugde zidaju i zarađuju) ukupni gubici dosežu i preko 20.000 funti. Izvođač Najdžel Grej je naglasio da ulazi u dodatni trošak u vezi sa rušenjem samo da ne bi dozvolio da ga neko vuče za nos.

Zatim sledi jedna vest sa kojom naše građevinarstvo nema zajedničkih tačaka – od aprila meseca u britanskim zoo-vrtovima slonove treniraju da rade na gradilištima, a sve u cilju Vladinog plana za smanjenje emisije štetnih gasova kojoj u izvesnoj meri doprinosi i građevinska mehanizacija. Prvi uspešno završen zadatak bila je obuka slonova da prenose SIP panele (paneli obostrano obloženi OSB pločama sa ispunom od EPS-a, XPS-a ili poliuretana). Na primedbe da bi prisustvo slonova moglo da ugrozi bezbednost na gradilištu odgovoreno je da će svi slonovi, kao i radnici, imati fluorescentne prsluke koje prosto nećete moći da ne primetite.

Ovaj simpatični detalj iz projekta (na fotografiji) nasmejao je čitaoce Builder-a u junu 2008. godine. Ne zna se ništa o njegovom autoru, ali urednici sajta pretpostavljaju da se radi o nekom od mlađih arhitekata saradnika u birou koji je želeo za tren da razbije monotoniju posla.

Istaknuta je kao zanimljiva i vest da glumac Bred Pit treba da bude saradnik na projektovanju održivog hotela na Bliskom Istoku. Glumac bi radio sa projektnim biroom GRAFT iz Holivuda, za investitora Zabeel Properties na projektovanju hotela sa 800 soba koji bi trebalo da ima oznaku LEED zlatnog standarda. Ovo nije prvi njegov bliži kontakt sa (zelenom) arhitekturom jer je već donirao novac za projekat 150 održivih kuća u Nju Orleansu nakon uragana Katarina.

Uobičajena je scena da se građevinska mehanizacija koristi za rušenje građevinskih objekata, ali do sada, bar na Zapadu, nije bio običaj da građevinska firma dobije posao rušenje letelice. Na fotografiji se vidi kako mašina firme General Demolition uništava Boing 747 na aerodromu u Dorsetu (sa trupa su prethodno uklonjeni kokpit, krila i motori).

Bračni par Bavtri oduševio je u septembru zamrlo tržište nekretnina na Ostrvu sjajnom idejom kako da proda svoju dvorišnu kuću vrednu 845.000 funti (naravno pre kolapsa berze nekretnina). Oni su u saradnji sa TV emisijom Grand Designs organizovali lutriju – za tiket od 25 funti možete postati vlasnik kuće, naravno, ukoliko budete imali sreće da pobedite na lutriji. Jedina caka kojom se vlasnici osiguravaju jeste da izvlačenje nije moglo da se održi pre prodaje 40.000 tiketa.

Naredna vest nema nikakve veze sa građevinom osim što je glavni akter građevinski radnik. Neimenovanog radnika poljskog porekla čiji je posao bio da nadgleda gradilište obezbeđenje je marta 2008. godine zateklo u klečećem stavu pred – usisivačem. Scena se odigrala u kantini bolnice koja je renovirana, a radnik se branio rečima da je samo usisavao svoj donji veš.28. novembra 2008, na dan svetog Andreja zaštitnika Škotske, u Glazgovu je tradicija pomirena sa građevinskim propisima. Radnici su nosili zaštitnu opremu i kiltove – u jednom komadu garderobe. Sve se odigralo na velikom projektu koje sprovodi Stambeno udruženje Glazgova u oblasti Konot. Na dan svetog Andreja Škoti širom sveta oblače svoju tradicionalnu garderobu a 2008. upravo građevinci su predstavljali najbolji primer veselog prazničnog duha.

Ukoliko želite da saznate više, linkove ka svim tekstovima možete pronaći da ovoj adresi: http://www.building.co.uk/story.asp?sectioncode=627&storycode=3130639&c=3

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;