INFONET-468X60-BANNER

Drvena Kapela Sv. Alberta Velikog u Edinburgu

09.12.2013. | Arch Daily

Nova Kapela Sv. Alberta Velikog u Edinburgu, Velika Britanija, najnovije je delo arhitektonskog biroa Simposon & Brown, a završeno je ove godine. Izgrađena za potrebe Univerziteta i samostana Reda propovednika, ova nova kapela se nalazi u bašti jedne od zgrada koje su zaštićeno kulturno dobro I kategorije, zamenjujući staru kapelu koja se nalazila na gornjem spratu spajajućih kuća u Edinburgu.

Nova dvorišna kapela ne samo da pruža prostor za mirna bogosluženja, već i povećava kapacitet i poboljšava pristupačnost. Novi pristupni put iz obližnjeg parka, kao i mesta za sedenje pored nje, forma i sam izgled zgrade čine da ona bude još popularnija među ljudima. 

Izbor materijala i građevinske forme su bili važni faktori u projektovanju zgrade, izabrani da postignu miroljubiv prostor koji je potreban za kapelu, kao i da je povežu sa prirodnim ambijentom dvorišta i obližnjeg gradskog parka. Četiri stuba od Corten čelika u obliku drveta pridržavaju zakrivljeni, hrastom obloženi, krov koji se nalazi iznad oltara i svetilišnog prostora.

Debeo zid, izgrađen od velikih blokova od gline obloženi sa peščarom, intrepretira istorijsku granicu između gradskih kuća i pruža solidnu masu i težinu formi zgrade. Ugaoni prozori su formirani unutar ovih zidova kako bi pustili svetlost unutra i zadržali fokus ka svetilištu, pružaju samo iskošene poglede na baštu.

Kombinacija zastakljenja pune spratne visine, ventilisanih prozora i svetlarnika pružaju obilje prirodne svetlosti i vetntilacije. Dodatno se dnevno svetlo uvodi u prostor svetlišta putem ogledala i filtrira kroz kontinuarne hrastove lestvice duž kapele.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;