INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kineski tržni centar sa fasadom od srebrnih kuglica

29.11.2013. | Dezeen

Holandski arhitektonski biro UNStudio je nedavno završio tržni centar u Vuhanu, Kina, čija fasada je prekrivena sa 42.000 sjajnih, srebrnih kuglica. Arhitekte su projektovale devet varijanti sfera od nerđajućeg čelika koji pokrivaju eksterijer tržnog centra Hanjie Wanda Square, a njihova namena je da stvore efekat talasanja vode ili svile. Svaka kuglica sadrži malu LED diodu koja dodatno oživljava fasadu noću.

Tri različita ulaza dovode kupce ka atrijumima koji se nalaze na severnom i južnom kraju zgrade. Prvi atrijum je ovalnog oblika, dok je drugi savršeni krug. „Tržni centar odlikuje kružni motiv koji se ponavlja na mnogo različitih načina i obrazaca, kako u fasadi, tako i u unutrašnjosti“, objasnio je direktor biroa UNStudio, Ben van Berkel.

„Korišćeni obrasci su stvoreni pod uticajem brojnih kulturnih referenci, tradicionalnih i savremenih. Obrasci pokrežu naše estetske izbore, bilo da su lični ili kolektivni, i u ovom objektu deluju kao pozadina svetu želja obuhvaćeni u savremenom tržnom centru“, rekao je on.

Monohromatska šema boja dominira u većem delu enterijera i uključuje perforirane panele, zastakljene balustrade i polirane podove. Južni atrijum nastavlja ovu temu sa nijansama sive boje, dok veći severni atrijum ima nekoliko zlatnih i bronzanih tonova.

Arhitekta Van Berkel je rekao: „Refleksija, svetlo i obrazac su korišćeni u celom objektu kako bi stvorili gotovo fantastični svet. Novi mikrokosmos i iskustva su stvoreni za kupce, možda slični onima u svetu pozorišta, pri čemu maloprodajni kompleks postaje skoro pozornica ili mesto performansa i nudi niz različitih utisaka i iskustava posetiocima.“

Postoje četiri glavna nivoa u tržnom centru, koji su organizovani u obrascu petlje koji smešta prodavnice, restorane i bioskope. Veliki svetlarnici se protežu preko krova kako bi omogućili prodor dnevne svetlosti u objekat.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;