Tajžu most nagrađen za vrhunski inženjering

25.11.2013. | Gizmag

Tajžu most (Taizhou), dužine 2.940 metara, osvojio je ovogodišnju nagradu Supreme Award za vrhunski inženjering Svetskog instituta građevinskih inženjera (The Institution of Structural Engineers). Institut je odao priznanje različitim strukturama u velikom broju kategorija, ali viseći most sa tri pilona i velikim rasponima, prvi takve vrste, dobio je sveukupnu nagradu nazvanu „Supreme gong“.

Tajžu most se danas otvara za javnost i on nosi šest saobraćajnih traka (plus dve trake za održavanje), premošćavajući skoro 3 kilometara reku Jangce. Iako je ukupna dužina od 2.940 metara veoma velika, most ima dva glavna raspona koja se nose sa tri pilona, umesto uobičajenog jednog raspona nošen sa dva pilona.

Dva raspona su dugački po 1.080 metara svaki, što je pojedinačno manje od glavnog raspona mosta Golden Gejt u San Francisku od 1.280 metara, a znatno manje od 1.990 metara raspona mosta Akaši Kaikjo (Akashi Kaikyō), mosta sa najdužim glavnim rasponom kod visećih mostova na zemlji. Dva krajnja raspona od 390 metara povezuju Tajžu most sa obalama reke.

Ali, korišćenjem dva raspona, Tajžu most je napravio veliki napredak u niskogradnji. Dizajn zahteva savršenu ravnotežu fleksibilnosti i rigidnosti u svom čeličnom centralnom pilonu od 192 metara visine, kako bi mogao da izdrži promenljiva i neuravnotežena opterećnja na obe strane. Preteći bočni piloni su 178 metara visoki, i napravljeni su od betona. Dva glavna kabla koji nose most su 3.110 metara dugački i 72 santimetara u prečniku.

„Ovaj ogroman projekat je izvanredno dostignuće koje pomera granice tehnologije visećih mostova u nove visine“, rekao je žiri prilikom dodele nagrade. „Graditeljstvo mostova je upravo napredovalo na veoma značajan način.“

Pored glavne nagrade, Tajžu most, koji je projektovan od strane Jinagsu pokrajinskog sekretarijata za planiranje i kompanije Aecom Asia, nagrađen je nagradom u kategoriji Mosnih strukuta za puteve ili železnice (Highway or Railway Bridge Structures).

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...