IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kineski milioner izgradio šest dvoraca kao iz bajki

15.11.2013. | I.Kešanski | Blic

Jedan kineski poslastičar milioner izgradio je šest dvoraca u svom gradu Čongkingu, i planira da ih napravi još, prenosi AFP. „Ja nemam hobije osim sađenja drveća i građenja zamkova“, rekao je Liu Čongua, 59-godišnjak koji je svoje milione zaradio na kolačima.

On planira da se useli u jedan od svojih zamkova koji nalikuje na britanski Vindzor. Među ostalim dvorcima tu su građevina od crvenih cigala koja liči na zamak iz Diznijevog crtanog filma “Aladin” i beli zamak sa krovovima obojenim poput šarenih lizalica.

Liu je detinjstvo proveo u siromaštvu i gladi i morao je da kopa rovove. Retki trenuci u kojima je uživao jesu oni kada je slušao priče o prinčevima, princezama i dvorcima. Kada se obogatio, rešio je da „dvorce iz svojih snova pretvori u stvarnost“.

Prema Lijevim rečima, on je pravio dvorce po uzoru na one iz doline reke Loare u Francuskoj i one u Bavarskoj u Nemačkoj. Posebno ga je inspirisala katedrala Sagrada Familia u Barseloni, koju je osmislio čuveni arhitekta Antonio Gaudi.

„Kini su potrebni dvorci, a kineskim gradovima ljudi koji imaju snove da pomognu razvoju društva“, rekao je Liu koji je za izgradnju potrošio više od 100 miliona juana (16 miliona američkih dolara).

Njegovi dvorci su veoma popularni među turistima, ali se mnogim gradskim zvaničnicima oni ne dopadaju i pretili su mu da će da ih sruše. Ai to Lija ne sprečava u planiranju novih arhitektonskih poduhvata. “Ostvario sam polovinu onog što sam zamislio. Sledi gradnja još boljih i sjajnijih dvoraca koji će da oduševe ljude”, rekao je Liu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;