INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Nameštaj po meri studenata

14.11.2013. | Večernje novosti

Izložba radova akademaca treće i četvrte godine Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu održava se na Šumarskom fakultetu i ovogodišnjem Sajmu nameštaja. Akademci ove visokoškolske ustanove su učestvovali na nekim od najvećih sajmova na svetu - u Milanu, Kelnu, Parizu...

Kreativnost, vešte ruke i 148 vrsta drveta bili su potrebni studentima Šumarskog fakulteta da naprave „Ksiloteku“. Ova skulptura svojevrstan je katalog drveća iz celog sveta, čiji nazivi su ispisani na srpskom i na latinskom. „Ksiloteka“ je centralna, ali ipak samo jedna od umetnina koje su akademci sa smera za tehnologiju, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta (TMP) izložili u holu Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Studenti su publici predstavili prototipove svog nameštaja: minimalistička, haj-tek rešenja, komade inspirisane prirodom, a sve izrađene u drvetu. Izloženi su, između ostalih, „či čiviluk“, „ark ležaljka“, „fleksi sto“, „lavirint stočić“, „tau posuda“, „torzo police“, „tač mi hoklica“...

- Reč je o radovima studenata treće i četvrte godine, koji su već bili na nekim od najvećih sajmova nameštaja, poput onih u Milanu, Kelnu, Kopenhagenu ili Parizu - objašnjava prof. dr Branko Glavonjić, šef katedre za TMP Šumarskog fakulteta. - Studentski radovi u poslednjih osam godina osvojili su više od stotinu prestižnih nagrada, od kojih je veliki broj u inostranstvu.

Na sajmu nameštaja u Beogradu dobili su sedam puta zlatni ključ, a i ove godine učestvuju kao deo izložbe „Dizajn blok“. Posetioci sajma mogu da vide jedan eksponat - specijalno dizajnirani sistem klupa, a na posterima i sve ostale nagrađivane radove.

EKSPONATI U „NAMI“

Studenti Šumarskog fakulteta 25. novembra, u saradnji sa Centrom za promociju nauke, otvoriće i izložbu u robnoj kući NAMA u Knez Mihailovoj ulici. Biće predstavljeni eksponati akademaca svih odseka ovog fakulteta kojima je inspiracija bila očuvanje šuma.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;