Spiralno stepenište napravljeno od zdepastih drvenih panjeva

07.11.2013. | Dezeen

Spiralno naslagani drveni panjevi formiraju ovo neobično stepenište projektovano od strane arhitektonskog biroa QC za jedan stan u Poljskoj. Biro QC, sa sedištem u Rzeszovu, projektovao je ovo stepenište tokom renoviranja dupleksa za mladi par koje se sastoji od gomile panjeva od smrče koje se rotira oko centralnog zgloba.

Blokovi drveta su slepljeni i povezani sa čeličnim šipkama radi dodatne strukturalne stabilnosti, a neki su dodatno pričvršćeni na zid sa čeličnim šipkama. „Ideja je bila da se naprave stepenice slične tipu 'kutija na kutiji9, koje se sastoje od monolitnih drvenih gazišta prirpemljenih za laku montažu“, izjavio je arhiteka Lucjan Kuč.

Kako bi svakom bloku dali jedinstveni istrošeni izgled, Kuč je polio vodom drvo i zatim ga osušio u peći kako bi se ono proširilo i ispucalo. „Jedini problem je bilo sušenje takvih velikih komada drveta, a kako bi dobili zadovoljavajuće rezultate, drvo je sušeno tri puta u peći za sušenje“, rekao je Kuč. „Ovaj proces je očvrsnuo drvo, i rezultat je deformisano i pomalo ispucalo drvo koje ima jedinstveni izgled.“

„Razlog za sušenje delova stepenica je bilo jedino tehničko rešenje, ali je konačni 'istrošeni efekat' dodao na šarmu stepeništu i celom prostoru“, dodao je on. Stepenište povezuje jedinstveni prostor dnevne sobe i kuhinje u prizemlju sa spavaćom sobom i kupatilom na spratu.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...