BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Futuristička biciklistička staza koja lebdi iznad kružnog toka u Holandiji

06.11.2013. | Inhabitat

Ovaj neverovatni projekat Hovenring je biciklistička staza koja „lebdi“ iznad kružnog toka, obeležavajući ulaz u Ajndhoven i Veldhoven, a nedavno je priznat kao jedan od najvećih dostignuća u holandskom dizajnu.

Holandija je poznata po svojoj naprednoj biciklističkoj kulturi, ali novi lebdeći most stvoren od strane holandskog inženjerskog biroa IPV Delft odvodi zeleni prevoz na potpuno novi nivo - bukvalno. Sa oko 72 metara u prečniku, prsten pruža odlično rešenje koje smanjuje saobraćajne zastoje uz maksimalno povećavanje bezbednosti biciklista.

Biciklisti, sada odvojeni od automobilskog saobraćaja koji se odvija ispod, mogu da uživaju na miru u slobodi slobodnog putovanja. Kružni tok ispod Hovenring-a je glavna raskrsnica duž autoputa A2, koji je jedan od najprometnijih u Holandiji.

Pre nego što je razvijena biciklistička staza, lokalni biciklisti su bili primorani da dele put sa više od 25.000 vozila na dnevnoj bazi. Pored toga, okolni prostor je doživeo procvat u broju stanovnika u poslednjih nekoliko godina, od kojih mnogi idu biciklama na posao i u škole. Iako se deljenje puta sa biciklistima veoma poštuje i podstiče u celoj zemlji, nesreće se dešavaju i biciklisti su posebno ugroženi u oblastima sa velikom gustinom saobraćaja.

Hovenring nije samo rešenje za biciklističku zajednicu, već i pravo arhitektonsko čudo i novitet. Konstrukcija mosta od čelika teška 1.000 tona je ankerisana sa 24 čelična kabla koji su opremljeni sa anti-vibracionim prigušivačima kako bi se izbegla torzija. Kablovi su vezani za centralni pilon koji obezbeđuje optimalnu stabilnost.

Nosači u obliku slova M koji se nalaze ispod ulaza dodatno učvršćuju temelje strukture, a LED osvetljenje koje je postavljeno na ogradi mosta osvetljuje staze i povećavaju vidljivost za noćnu vožnju.

Hvaljena zbog svog visokokvalitetnog dizajna i inženjeringa, nova biciklistička infrastruktura je bezbedna, lako dostupna i dobro osvetljena, pružajući udobno i nezakrčeno iskustvo vožnje za bicikliste.

Projekat Hovenring je pored bezbednosne biciklističke infrastrukture i novi orijentir za ovu oblast, i postao je jedan od najcenjenijih biciklističkih mostova od otvaranja u junu 2012. godine. Zapravo, napredni urbanistički dizajn je nedavno proglašen kao finalista za Holandsku nagradu za dizajn 2013.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Toza 21.03.2023.
Ja sam čuo da se masovno iseljavaju i proda...
Mirko 21.03.2023.
Interesantno je da niko nije objavio sliku ...
Сретен 21.03.2023.
Ко паркира ауто у подруму!?
Boca70 20.03.2023.
Kada bi se nivo u kanalizacionim cevima diz...
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...

;