IZOLACIJA-468X60-BANNER

Gradnja prve plutajuće stambene zgrade počinje 2014

14.10.2013. | Gizmag

Holanđani su poznati po svojoj dovitljivosti u suzbijanju i korišćenju vode u svoju korist, ali njihovi sistemi za kontrolu vode se sada ponovo preispituju od strane arhitekte Koena Oltuisa (Koen Olthuis) i njegovog tima u birou Waterstudio. Dok su rastući nivoi mora i reka naterali vlade širom sveta da investiraju u bolje sisteme odbrana od poplava, sa stambenim projektom Citadele, Oltuis se hvata u koštac sa ovim problemom sa posebnim žarom.

Projekat Citadela je flotila stanova smeštenih u jednom luksuznom savremenom objektu koji se projektuje za kompaniju ONW/BNG CO. Projekat čija će izgradnja početi početkom sledeće godine će se sastojati od 60 jedinica smešteni u aranžmanu visoke gustine (30 jedinica po jutru vode).

Deo projekta podrazumeva zaustavljanje odbrane od poplava i propuštanje vode unutar tla. Oltuis ističe da Holandija ima preko 3.500 poldera (niska zemlja oteta od vode i zaštićena veštačkim branama) koji su ispod nivoa vode i koje se održavaju suvim svakodnevnim ispumpavanjem vode. Ovaj novi projekat, nazvan Nova voda, će u suštini biti ponovo poplavljen posle vekova veštačkog održavanja suvim.

Lagana konstrukcija na vrhu glavne ravni i lake veze sa obalom su deo programa projektovanih da obezbede isti komfor kao i kod klasične gradnje. Veliki, teški plutajući betonski kesoni obezbeđuju temelje, koji takođe sadrže garažu, i nose stanove iznad. Oni će se sastojati od 180 modularnih elemenata raspoređenih oko centralnog dvorišta.

Izgradnja će se odigrati u privremenom suvom doku. Kada se izgradnja završi, objašnjava Oltuis, pumpe će prestati sa radom i lokacija će se poplaviti. Jednom kada se lokacija „depolderizuje“, Citadela će plutati u 2 metra vode, koja će kasnije porasti na 4 metara dubine. Plutajući most će spajati Citadelu sa kopnom, omogućavajući pristup stanarima i vozilima hitnih službi. Arhitekte tvrde da zbog velikog obima ukupne betonske kesonske baze, koja je 74 x 128 x 2,8 metara veličine, stanari neće biti u stanju da osete bilo koje kretanje vode.

Iako je ovo delimično finansirano od strane vlade, ipak je ovo razvoj koji je svakako smeo i hrabar. Stambeni blokovi se sastoje od nepravilno oblikovanih površina koji su složeni pod čudnim uglovima jedni u odnosu na druge tako da se prepusti smenjuju sa osenčenim prozorskim nišama. Svaka jedinica je jedinstvena i ima svoj otvoreni prostor.

Održivost je trajan problem, mada projekat Citadela za sada ne iskorišćuje u potpunosti čitav niz dostupnih tehnologija. Fasade će biti obložene u aluminijumu, pošto je utvrđeno da njegova dugovečnost i relativno lako održavanje nadmašuju njegov utrošak energije.

Staklenici i zeleni krovovi će biti deo projekta, ali još uvek nije jasno koliko će oni biti razrađeni. Metode i tehnologije za uštedu energije se procenjuju da će doneti smanjenje potrošnje od 25 odsto Citadeli u poređenju sa konvencijalnim zgradama na kopnu.

Ono što nije iznenađujuće je činjenica da će svi stanovi imati poglede na vodu i većina će imati svoj vez za mali čamac. Citadela je deo šireg razvoja koji će biti izgrađen u ovoj depolderizovanoj zoni Nove vode, i koja će na kraju imati šest takvih plutajućih stambenih zgrada.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;