INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradnja prve plutajuće stambene zgrade počinje 2014

14.10.2013. | Gizmag

Holanđani su poznati po svojoj dovitljivosti u suzbijanju i korišćenju vode u svoju korist, ali njihovi sistemi za kontrolu vode se sada ponovo preispituju od strane arhitekte Koena Oltuisa (Koen Olthuis) i njegovog tima u birou Waterstudio. Dok su rastući nivoi mora i reka naterali vlade širom sveta da investiraju u bolje sisteme odbrana od poplava, sa stambenim projektom Citadele, Oltuis se hvata u koštac sa ovim problemom sa posebnim žarom.

Projekat Citadela je flotila stanova smeštenih u jednom luksuznom savremenom objektu koji se projektuje za kompaniju ONW/BNG CO. Projekat čija će izgradnja početi početkom sledeće godine će se sastojati od 60 jedinica smešteni u aranžmanu visoke gustine (30 jedinica po jutru vode).

Deo projekta podrazumeva zaustavljanje odbrane od poplava i propuštanje vode unutar tla. Oltuis ističe da Holandija ima preko 3.500 poldera (niska zemlja oteta od vode i zaštićena veštačkim branama) koji su ispod nivoa vode i koje se održavaju suvim svakodnevnim ispumpavanjem vode. Ovaj novi projekat, nazvan Nova voda, će u suštini biti ponovo poplavljen posle vekova veštačkog održavanja suvim.

Lagana konstrukcija na vrhu glavne ravni i lake veze sa obalom su deo programa projektovanih da obezbede isti komfor kao i kod klasične gradnje. Veliki, teški plutajući betonski kesoni obezbeđuju temelje, koji takođe sadrže garažu, i nose stanove iznad. Oni će se sastojati od 180 modularnih elemenata raspoređenih oko centralnog dvorišta.

Izgradnja će se odigrati u privremenom suvom doku. Kada se izgradnja završi, objašnjava Oltuis, pumpe će prestati sa radom i lokacija će se poplaviti. Jednom kada se lokacija „depolderizuje“, Citadela će plutati u 2 metra vode, koja će kasnije porasti na 4 metara dubine. Plutajući most će spajati Citadelu sa kopnom, omogućavajući pristup stanarima i vozilima hitnih službi. Arhitekte tvrde da zbog velikog obima ukupne betonske kesonske baze, koja je 74 x 128 x 2,8 metara veličine, stanari neće biti u stanju da osete bilo koje kretanje vode.

Iako je ovo delimično finansirano od strane vlade, ipak je ovo razvoj koji je svakako smeo i hrabar. Stambeni blokovi se sastoje od nepravilno oblikovanih površina koji su složeni pod čudnim uglovima jedni u odnosu na druge tako da se prepusti smenjuju sa osenčenim prozorskim nišama. Svaka jedinica je jedinstvena i ima svoj otvoreni prostor.

Održivost je trajan problem, mada projekat Citadela za sada ne iskorišćuje u potpunosti čitav niz dostupnih tehnologija. Fasade će biti obložene u aluminijumu, pošto je utvrđeno da njegova dugovečnost i relativno lako održavanje nadmašuju njegov utrošak energije.

Staklenici i zeleni krovovi će biti deo projekta, ali još uvek nije jasno koliko će oni biti razrađeni. Metode i tehnologije za uštedu energije se procenjuju da će doneti smanjenje potrošnje od 25 odsto Citadeli u poređenju sa konvencijalnim zgradama na kopnu.

Ono što nije iznenađujuće je činjenica da će svi stanovi imati poglede na vodu i većina će imati svoj vez za mali čamac. Citadela je deo šireg razvoja koji će biti izgrađen u ovoj depolderizovanoj zoni Nove vode, i koja će na kraju imati šest takvih plutajućih stambenih zgrada.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;