IZOLACIJA-468X60-BANNER

Peta međunarodna Konferencija o arhitekturi BLOK održaće se 10-11. oktobra

02.10.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Međunarodna Konferencija BLOK o arhitekturi prvi put je održana 2009. godine, pokretač Konferencije je kompanija Projmetal. BLOK se od tada održava svake godine u ZIRA centru, koja je istovremeno i dugogodišnji partner – suorganizator Konferencije. Glavni deo Konferencije čine predavanja ex catedra, a prateći su izložbe, forumi, radionice, konkursi, filmski maraton (u saradnji sa Jugoslovenskom Kinotekom) posvećen žanru arhitektonskog filma.

Peta međunarodna Konferencija o arhitekturi BLOK održaće se 10-11. oktobra, 2013. godine u Kongresnom Centru ZIRA u Beogradu. U proteklih pet godina na BLOK-u je učestvovalo preko 60 poznatih svetskih arhitekata iz 30 zemalja. Održano je 12 izložbi, i štampano osam monografija i brošura. Osnovni cilj je podizanje svesti o kvalitetnoj arhitekturi, i kvalitetu prostora koji nas okružuje uopšte.

Jubilarna Peta međunarodna Blok Konferencija, 2013. biće održana kroz pet panela: Experiment in Architecture, Heterotopias, Hospitality Design, Hotels, Commercial Buildings. Ove godine svoj dolazak na BLOK Konferenciju potvrdili su brojni poznati arhitekti iz inostranstva, među kojima Julien De Smedt, (JDS Architects), AKSL arhitekti (Špela Leskovics) iz Slovenije, Igor Franić iz Hrvatske (studio SZA), Murat Tabanlioglu iz Turske (Tabanlioglu Architects), Marco Casagrande (Casagrande Laboratory) iz Finske, Andreas Wenning iz Nemačke (studio Baumraum), Uldis Luksevics iz Letonije (NRJA), Elena Nedelcu, koja će predstaviti projekte studija Miralles Tagliabue iz Barselone, Juan Anon iz studija AICEQUIP iz Valensije, Španija, i mnogi drugi, koji će prezentovati svoje najnovije projekte, ideje, tendencije, metodologiju i način rada.

Ove godine, pored predavača iz inostranstva, pažnju posetilaca zavređuju i radionice, tri izložbe u ZIRA Centru (traju tokom meseca oktobra 2013.) i filmski maraton u Bioskopu Muzeja Jugoslovenske Kinoteke posvećen Filmu u kojem arhitektura ne igra sporednu ulogu (12-13. oktobra, subota i nedelja). U okviru BLOK Konferencije, raspisan je studentski konkurs „Eksperimentalna kuća“, a biće održana i radionica o arhitektonskim skicama „Start from skach“. Ova radionica ima za cilj rasvetljavanje ideja koje se mnogo bolje prepoznaju u skicama, a manje se vizuelno prepoznaju u artefaktima – realizovanim građevinama ili tehničkim opisima i istoriografiji. Druga radionica – okrugli sto o položaju žena u arhitekturi biće organizovana u saradnji sa Centrom za arhitekturu Beograd - CAB. Sve radionice su otvorene za registrovane posetioce.

Na BLOK-u se prezentuju najsavremeniji projekti, ponekad iz sasvim ličnog ugla prezentovani od strane vrhunskih svetskih autora, za koje publika nema priliku da sreće u medijima, internetu i društvenim mrežama. Konferencija spaja projektovanje, savremenu izgradnju, čime povezuje arhitekte i investitore, izvođače radova, stručnu i najširu publiku.

Za ograničen broj posetioca, ulaz na predavanja, radionice i izložbe je potpuno besplatan, uz obaveznu registraciju preko zvaničnog sajta BLOK Konferencije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;