INFONET-468X60-BANNER

Bungalov „Estate“ u Šri Lanci

01.10.2013. | Architizer

„Nedavno izgrađena kuća Bungalov Estate arhitektonskog biroa Narein Perera za preduzetnika u Mathugami crpi inspiraciju iz netaknutog sjaja prirode koja okružuje lokaciju, kao i iz sirovih formi tradicionalnih Čena koliba.“ - Architecture Asia Journal (Jan/Feb/March 2010)

Smešten na vrhu podignutog terena između plantaže gume i početka bujne džungle, bungalov Estate u Mathugami, Šri Lanka, izgrađen je imajući u vidu potrebu za maksimalnim iskorišćenjem svih pogodnosti koje ova jedinstvena lokacija može da ponudi.

Osim što omogućava sveobuhvatne poglede na imanje od 17 hektara, bungalov takođe nudi poglede bez premca na dolinu ispod, kao i na brda koje se nalaze dalje. Izgrađen za mladog preduzetnika, bungalov ima dvostruku funkciju kao mesto za boravak iz koga se periodično mogu nadgledati radovi na imanju, kao i vikendica za smeštaj porodice i prijatelja. Potencijal za iznajmljivanje bungalova klijenteli koja traži preko potreban predah od bremena života u velikim gradovima je takođe prisutan.

Bungalov se prostire na 120 kvadratna metra i zamišljen je sa relativno jednostavnim programom na umu. Opremljen sa samo tri spavaće sobe sa kupatilima i multifunkcionalnim prostorom sa ostavom, proejkat istovremeno ukazuje na želju da se čovek vrati osnovama i da se u potpunosti distancira od svakodnevnih udobnosti savremenog živora - pomoćno osoblje i prostori potrebni za vođenje imanja i objekta su smešteni nizbrdo u zgradama čije postojanje je sakriveno pod krošnjama.

Maksimalna privatnost je osigurana, bez obzira da li je bungalov okupiran od strane jednog stanara ili više gostiju. Nivoi koji definišu strukturu su povezani sa skoro u potpunosti spoljašnjim stepeništem, što dovodi do nekoliko zatvorenih prostora koji su strateški smešteni unutar čvrstog okvira sastavljenog od čelika, drveta i bambusa.

U pokušaju pronalaženja inspiracije za bunglov, arhitekte su koncept usmerili ka jednostavnosti lokalne arhitekture. Forma gotovog objekta potiče od takozvanih „Čena koliba“, povišeno utočište koje tradicionalno koriste poljoprivrednici na Šri Lanki kao sredstvo odakle mogu da bde nad svojim usevima tokom noći. Izdignuta struktura je ključna za ideju stvaranja strukture koja „lagano dodiruje zemlju“.

Osećaj neravnoteže i temporalnosti je prisutan i naglašen asimetričnim krovom. Niz realizovanih čeličnih konstruktivnih elemenata su istovremeno funkcionalni i simbolički u tom smislu, pošto su zamišljeni kao „izdužene linije forme“ koje „dotiču prirodno valovit teren na različitim visinama“, dok nose betonske ploče koje ankerišu strukturu za padinu.

Uprkos svojim izdržljivim temeljima, osećaj njene „klimavosti“ je provučen kroz čitavu zgradu, jačajući početnu konceptualnu nameru minimiziranja uticaja arhitekture na prirodni kontekst lokaliteta.

Unutrašnjost spavaćih soba je okićena sa drvetom, okružujući enterijer sa jakim teksturnim osećajem raskidajući monotoniju strukture nalik kutije. Samo istočna fasada spavaćih soba je ostala gola kako bi se omogućili panoramski pogledi na bujne okolne pejzaže.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;