INFONET-468X60-BANNER

Kuća duhova u Francuskoj

26.09.2013. | Dezeen

Francuski umetnici Kristof Bergdaguer (Christophe Berdaguer) i Mari Pežus (Marie Péjus) pretvorili su staru kuću u Francuskoj u centar za posetioce dajući joj sablasni ogrtač od polistirena i bele boje.

Zgrada, koja je nekada korišćena kao zatvor, škola i pogrebni dom, nalazi se u krugu Centra savremene umetnosti Synagogue de Delme, galerije unutar sinagoge iz 19. veka. Imajući u vidu ovaj kontekst, umetnici su iskoristili sećanje na mesto i transformisali zgradu u kuću duhova (Gue(ho)st House), istinsku arhitektonsku fantazmagoriju.

Blokovi polistirena obmotavaju prvobitnu fasadu i stvaraju zdepaste oblike na fasadi, i oni su pokriveni sa smolom i slojem bele boje. Sa ovim belim velom, zgrada deluje manje statično skoro kao živo telo, pokretna forma koja angažuje okolni prostor.

Prizemlje zgrade sastoji se od recepcije (za grupe i učenike, kao i za obrazovne događaje centra), informativnu kancelariju i dokumentacioni centar. Gornji sprat je pretvoren u studio koji povremeno pruža smeštaj za umetnike, studente, pripravnike i druge stručnjake u svetu umetnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;