INFONET-468X60-BANNER

Kuća duhova u Francuskoj

26.09.2013. | Dezeen

Francuski umetnici Kristof Bergdaguer (Christophe Berdaguer) i Mari Pežus (Marie Péjus) pretvorili su staru kuću u Francuskoj u centar za posetioce dajući joj sablasni ogrtač od polistirena i bele boje.

Zgrada, koja je nekada korišćena kao zatvor, škola i pogrebni dom, nalazi se u krugu Centra savremene umetnosti Synagogue de Delme, galerije unutar sinagoge iz 19. veka. Imajući u vidu ovaj kontekst, umetnici su iskoristili sećanje na mesto i transformisali zgradu u kuću duhova (Gue(ho)st House), istinsku arhitektonsku fantazmagoriju.

Blokovi polistirena obmotavaju prvobitnu fasadu i stvaraju zdepaste oblike na fasadi, i oni su pokriveni sa smolom i slojem bele boje. Sa ovim belim velom, zgrada deluje manje statično skoro kao živo telo, pokretna forma koja angažuje okolni prostor.

Prizemlje zgrade sastoji se od recepcije (za grupe i učenike, kao i za obrazovne događaje centra), informativnu kancelariju i dokumentacioni centar. Gornji sprat je pretvoren u studio koji povremeno pruža smeštaj za umetnike, studente, pripravnike i druge stručnjake u svetu umetnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;