Muzej arhitektonske grafike u Berlinu

25.09.2013. | WAN

Ruski arhitektonski biro SPEECH nedavno je video završetak izgradnje svog projekta za Muzej arhitektonske grafike u Berlinu. Projektovan je da bude dom zbirkama Fondacije Sergeja Čobana, kao i da služi kao privremeni izložbeni prostor sa strane institucije kao što je Muzej Ser Džona Soana (Sir John Soane's Museum) iz Londona i Umetničke škole iz Pariza. Betonska i staklena forma zgrade prostire se na pet spratova, od kojih svaki odstupa u odnosu na gornji ili donji sprat.

Novi muzej se nalazi u kulturnoj destinaciji u usponu u okrugu Prenzlauer Berg, a društvo mu prave AEDES arhitektonska galerija, galerija savremen umetnosti i umetničke radionice. Spolja Muzej arhitektonske grafike ima fasadu u neutralnom tonu u koju su urezane skice projekta zgrada, pružajući uvid u eksponate izložene unutar samog muzeja.

Fondacija Sergeja Čobana je osnovana 2009. godine kako bi promovisala umetnost crtanja i grafike u svetu koji je postao veoma zavistan od tehnologije. Veliki zagovornik arhitektonskog ručnog crtanja, Sergej Čoban je nemački arhitekta ruskog porekla, i jedan je od dva osnivača biroa SPEECH koji stoji iza projekta ovog muzeja.

Četiri betonska volumena su krunisana sa kristalnim staklenim blokom koji formira peti sprat. Ovaj najviši sprat se konzolno pruža iznad svih nižih etaža i inkorporira malu otvorenu terasu koja nudi poglede na okolni kulturni deo Berlina.

Ugravirane fasade su prekinute sa prozorima nepravilnih oblika koji gledaju na zajednički otvoreni prostor. Velike staklene slike su pozicionirane tako da naglase glavni ulaz u zgradu. Ulazni hol u prizemlju je uparen sa bibliotekom, dok se izložbeni i radni prostori nalaze na gornjim spratovima.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...