Star centar u Singapuru

09.09.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Star centar za izvođačke umetnosti, projektovan od strane Endrjua Bromberga (Andrew Bromberg) iz biroa Aedas, završen je 2012. godine i poseduje najveći auditorijum takve vrste u Singapuru. Kompleks od 62.000 kvadratnih metara sastoji se od Star Performing Arts centra i STAR Vista, i pruža vrhunske kulturne i zabavne sadržaje za singapursku publiku.

Građanske i javne komponente kompleksa su najvažnije i vrlo jasno izražene kroz dizajn. Južna elavacija je u potpunosti otvorena, predstavljajući unutrašnjost objekata kao vidljivi odeljak. Masa pozorišta koji lebdi iznad je dinamična, isečena sa staklom i obložena titanijumskom oblogom. Sve ovo pomaže u rastvaranju i razbijanju mase, igrajući se sa kompozicijom od pozitivnih i negativnih naboja, odnosno, udubljenih i izbačenih masa.

Zgrada je namenjena da bude organski objekat koji podstiče javnost. Posetioci se mogu zavući ispod mase zgrade, proći kroz nju, obići je i popeti se na nju kroz niz rampi, eskalatora, terasa i javnih bašti. Sva cirkulacija, kretanja i unutrašnje forme su meke i vijugave kao da su javne aktivnosti ispolirale unutrašnjost ove urbane zgrade sa dinamičnom spoljašnjošću.

Blagi prelaz se javlja vertikalno sa najviše javne i otvorene maloprodajne oblasti do perceptivne privatnosti pozorišta. Cela sekvenca i tranzicija je povezana vizuelno i prostorno sa velikim foajeom spajajući niži maloprodajni prostor kroz stakleni pod sa glavnim lobijem teatra, izlažući na taj način svoj lebdeći volumen.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...