INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Cevasta stanica lakog metroa u Hagu

06.09.2013. | Inhabitat

„Beatrixkwartier“ je najnovija stanica lakog metroa koja se može pohvaliti sa impresivnom cevastom strukturom. Izdignuta iznad Beatrixlaan-a, autoputa u centru grada, nova gradska stanica lakog metroa ima ulogu vijadukta koji prevozi putnike do njihovih odredišta. Stanica dužine od 400 metara je napravljena od čelika i betona, a projektovana je od strane amsterdamskog biroa Zwarts & Jansma Architects.

Ova stanica je jedan od najnovijih dodataka metro-sistemu RandstadRail, koji povezuje putnike između Haga i Roterdama. Nova stanica pruža usluge ljudima koji rade u poslovnom distriktu Beatrixkwartier i predstavlja sponu između tramvajskog vijadukta i NS (Holandska železnica) železničkog nasipa. Biro Zwarts & Jansma Architects je osvojio prvu nagradu na međunarodnom arhitektonskom konkursu za ovaj projekat još 2008. godine.

Umesto postavljanja stanice na uličnom nivou, odlučeno je da povišena stanica neće ugroziti obiman saobraćaj, vizulene linije ili bezbednost pešaka. Biro je stvorio 400 metara dugački povišeni vijadukt sa stanicom u sredini, koja je obložena cevastim okvirom. Cev je prefabrikovana sa kostur-strukturom prstenja od čeličnih traka sa prečnikom od oko 10 metara, koji su potom međusobno povezani sa dijagonalno postavljenim cevima.

Ova cev je zatim povezana sa betonskom železničkom platformom koja se pridržava sa stubovima u obliku slova V. Povišena stanica omogućava istovremeni prolazak dva voza, a prostor u centru smešta same platforme. Na putničkim platformama stakleni paneli su integrisani u cevastim okvirima tako da služe kao zaštita od vetra i vremenskih nepogoda, uz omogućavanje prodora prirodne svetlosti i laganog povetarca.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;