IZOLACIJA-468X60-BANNER

Vertikalna bašta za Nedelju dizajna u Parizu

05.09.2013. | Inhabitat

Pionir vertikalnih bašta Patrik Blan (Patrick Blanc) je nedavno završio još jedan fascinantni vertikalni zeleni zid za parisku gradsku kuću. Prigodno nazvana Oaza Aboukir, ogromni živi zid je napravljen za obeležavanje Nedelje dizajna u Parizu, koja traje od 9. do 15. septembra. Predivna vertikalna bašta je postavljena i odgojena za samo sedam nedelja, dodajući infuziju zelenila u ovom istorijskom delu Pariza.

Blanov tim je započeo postavku rama za ovaj predivni vertikalni vrt pre samo sedam nedelja, na uglu ulice Aboukir i ulice Petits Carreaux. Originalni crtež dizajnera prikazuje obrazac nalik džungli koji se proteže preko prazne fasade zgrade, tako da je tim izabrao biljke sa različitim biljkama da bi dočarali željenu teksturu i šaru. Zelene, žute i crvene biljke su rasprostranjene na površini fasade kako bi načinile ovu bujnu vertikalnu baštu.

Obrasci vertikalne bašte se pružaju dijagonalno preko fasade, kao da pokazuju u pravcu sunca, i počinju tik iznad prizemlja. Tokom poslednjih sedam nedelja, meštani i prolaznici su mogli da gledaju rast vrta, i kako on polako pretvara betonsku fasadu u živahnu mešavinu boja.

Pre postavljanja bašte, fasada zgrade je bila trn u oku sa nejednakim bojama i grafitima koji su bili ispisani preko njene površine. Vertikalna bašta ne samo da je transformisala stranu objekta, već je ponovo aktivirala mali pešački trougao koji se nalazi ispod nje, tačno na tački susreta dve ulice.

Vertikalni vrt Oaza Abokir će zvanično biti otvoren 10. septembra tokom Nedelje dizajna.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;