INFONET-468X60-BANNER

Kuća orman u Italiji

03.09.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Italijanski arhitekta Enriko Skaramelini (Enrico Scaramellini) projektovao je interesantnu kuću koja je stisnuta u prolazu između dve postojeće poljoprivredne zgarde u alpskom selu na severu Italije. Kuća je nazvana „Wardrobe in the Landscape“ (Orman u pejzažu) zbog drvenih žaluzina koji se otvaraju i zatvaraju na uskoj fasadi nalik plakaru.

Drveni paneli su ofarbani sivo na spoljašnjosti, ali su ostavljeni u svojoj prirodnoj boji na unutrašnjim zidovima, podovima i plafonima. Zgrada se širi u dubinu, stvarajući prostor za jednu prostoriju.

Projekat se zasniva na dva posebna uslova: jedan uslov su potrebe investitora za malim i intimnim prostorom, a drugi je stvaranje malog, posebnog i dragocenog mesta. Alpski pejzaž dominira ovim mestom, a drveni eksterijer i enterijer stvara topli kutak koji podseća na kolibu.

Prizemljom kuće dominiraju stepenice koje vode na prvi sprat gde se nalazi mala spavaća soba, kupatilo i druga, veća spavaća soba koja je zapravo deo starog objekta. Skladišteni prostor se nalazi iznad stepenišnog prostora u potkrovlju, a njemu se pristupa merdevinama. U prizemlju se, takođe, nalazi deo za sedenje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;