SOM projektuje neboder u obliku slova L za Dubai

29.08.2013. | Architect Magazine

Čuveni arhitektonski biro Skidmore Owings & Merrill (SOM) je izabran da projektuje novi prepoznatljivi neboder za Dubai. Ova firma je ovom gradu dala čuvene nebodere Rolex Tower, Cayan Tower i Burdž Kalifu. Novi projekat je 32-spratni neboder koji će služiti kao glavno sedište Mašrek banke.

„Projektovali smo ovaj neboder kao mirnu skulpturalnu formu za centar Dubai“, rekao je direktor projektovanja u SOM-u, Ros Vimer (Ross Wimer).

Iako će zgrada stajati rame uz rame sa nekoliko najviših nebodera u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ona možda ima više zajedničkih stvari sa nekoliko objekata u drugim delovima sveta. Centralna šupljina koja daje zgradi njen oblik slova L je svakako obeležje zgrade CCTV (centralne kineske televizije) u Pekingu. Postoji srodstvo između nove SOM zgrade i hongkongškog nebodera Hysan Place (o kome smo već pisali ovde), projektovanog od strane biroa Kohn Pedersen Fox.

Nema sumnje, horizontalni i vertikalni uređaji za senčenje koji krase fasadu zgrade su klasični projektni elementi biroa SOM. Zgrada je još jedan primer projektovanja efikasne fasade koji je doneo birou SOM nagradu R+D Award 2011. godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...