INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

SOM projektuje neboder u obliku slova L za Dubai

29.08.2013. | Architect Magazine

Čuveni arhitektonski biro Skidmore Owings & Merrill (SOM) je izabran da projektuje novi prepoznatljivi neboder za Dubai. Ova firma je ovom gradu dala čuvene nebodere Rolex Tower, Cayan Tower i Burdž Kalifu. Novi projekat je 32-spratni neboder koji će služiti kao glavno sedište Mašrek banke.

„Projektovali smo ovaj neboder kao mirnu skulpturalnu formu za centar Dubai“, rekao je direktor projektovanja u SOM-u, Ros Vimer (Ross Wimer).

Iako će zgrada stajati rame uz rame sa nekoliko najviših nebodera u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ona možda ima više zajedničkih stvari sa nekoliko objekata u drugim delovima sveta. Centralna šupljina koja daje zgradi njen oblik slova L je svakako obeležje zgrade CCTV (centralne kineske televizije) u Pekingu. Postoji srodstvo između nove SOM zgrade i hongkongškog nebodera Hysan Place (o kome smo već pisali ovde), projektovanog od strane biroa Kohn Pedersen Fox.

Nema sumnje, horizontalni i vertikalni uređaji za senčenje koji krase fasadu zgrade su klasični projektni elementi biroa SOM. Zgrada je još jedan primer projektovanja efikasne fasade koji je doneo birou SOM nagradu R+D Award 2011. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;