IZOLACIJA-468X60-BANNER

SOM projektuje neboder u obliku slova L za Dubai

29.08.2013. | Architect Magazine

Čuveni arhitektonski biro Skidmore Owings & Merrill (SOM) je izabran da projektuje novi prepoznatljivi neboder za Dubai. Ova firma je ovom gradu dala čuvene nebodere Rolex Tower, Cayan Tower i Burdž Kalifu. Novi projekat je 32-spratni neboder koji će služiti kao glavno sedište Mašrek banke.

„Projektovali smo ovaj neboder kao mirnu skulpturalnu formu za centar Dubai“, rekao je direktor projektovanja u SOM-u, Ros Vimer (Ross Wimer).

Iako će zgrada stajati rame uz rame sa nekoliko najviših nebodera u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ona možda ima više zajedničkih stvari sa nekoliko objekata u drugim delovima sveta. Centralna šupljina koja daje zgradi njen oblik slova L je svakako obeležje zgrade CCTV (centralne kineske televizije) u Pekingu. Postoji srodstvo između nove SOM zgrade i hongkongškog nebodera Hysan Place (o kome smo već pisali ovde), projektovanog od strane biroa Kohn Pedersen Fox.

Nema sumnje, horizontalni i vertikalni uređaji za senčenje koji krase fasadu zgrade su klasični projektni elementi biroa SOM. Zgrada je još jedan primer projektovanja efikasne fasade koji je doneo birou SOM nagradu R+D Award 2011. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;