IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novi projekat Eduardoa Soutoa de Moure

21.08.2013. | WAN

Ova struktura nalik mašini je zapravo Kulturni centar u gradu Viano do Kastelo (Viano do Castelo) u Portugalu, a svoja vrata je otvorio 14. jula ove godine. Kulturni centar je projekat vredan 13,1 miliona evra, i on je najnovije delo portugalskog arhitekte Eduardoa Soutoa de Moure, koji je jedan od dobitnika prestižne nagrade Pricker za arhitekturu.

Trospratna struktura nalik mašini sa površinom od 3.792 kvadratnih metara je projektovana kao višenamenski paviljon za smeštanje kulturnih i sportskih događaja. Kulturni centar je okružen sa postojećim rekreativnim centrom, projekat arhitekte Fernanda Tavore, i bibliotekom koja je projektovana od strane Alvaro Size, dok se ispred severne strane centra nalazi trg oivčen drvećem.

Struktura pored reke vuče jasne aluzije na pomorsku arhitekturu sa svojim čistim zidovima obloženim sa cevima i podseća na medicinski brod Gil Eannes iz 1950-ih (nazvan po portugalskom istraživaču i morepolovcu iz 15. veka) koji je usidren u blizini i sada funkcioniše kao muzej.

Unutar kulturnog centra nalazi se velika višenamenska sala u podrumu koja je okružena drvenim tribinama koje idu do prizemnog nivoa i hodnika gde gomila prozora pruža prelepe poglede na reku Limia. Na prvom spratu su smešteni administrativni prostori.

Arhitekti oivčenim Prickerovom nagradom je bilo potrebno pet godina da uradi projekat za Kulturni centar, a njegovu izradu je započeo davne 1999. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;