INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završena održiva plutajuća škola u Nigeriji

19.08.2013. | Inhabitat

Pre nekog vremena smo vam pokazali kako je arhitekta Kunle Adejemi (Kunle Adeyemi) imao ambiciozan san da izgradi održivu plutajuću zajednicu u Makokou, jednom od najsiromašnijim naseljima u Nigeriji koja je stalno pod pretnjom od poplava. Drago nam je da izvestimo da je njegov san sada realnost, pošto je završena plutajuća škola na solarni pogon, napravljena od lokalnih materijala i koja pluta na recikliranim plastičnim buradima.

Plutajuće naselje Makoko ima oko 100.000 stanovnika, većinom ribolovaca koji su naselili ovu oblast pre 200 godina. Projekat je nazvan „Afrička Venecija“ i nalazi se na laguni na ivici Lagosa, i pod stalnom je pretnjom od poplava i drugih ekstremnih vremenskih uslova.

U želji da poboljša životne uslove u naselju, arhitekta Adejemi, koji predvodi arhitektonski biro NLE i koji je sarađivao veoma blisko sa arhitektom Remom Kolhasom gotovo deset godina, nedavno je sagradio solarnu plutajuću školu koja predstavlja pilot projekat njegove zamisli.

Ova neverovatna plutajuća škola pruža odgovore na socijalne, fizičke i ekološke potrebe naselja. Struktura od trouglastih konstrukcija od bambusa i drveta, koja je postavljena na 256 recikliranih plavih buradi, izgrađena je uz pomoć stanovnika Makokoa.

Sa tri nivoa i dimenzija 10x10x10 metara, srednja škola na solarni pogon ima mesta za 100 lokalnih učenika. Još jedna od održivih strategija koje se koriste jeste reciklaža kišnice koja se potom ponovo upotrebljava za ispiranje toaleta.

Nakon uspeha njihove plutajuće škole, nigerijsko-holandski arhitektonski biro ima veće planove za projektovanje i izgradnju plutajuće zajednice u Lagosu (koncept ovog projekta je prikazan na ilustraciji iznad).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;