INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Acqua Liana - spoj luksuza i zelene gradnje

14.08.2013. | EKOkuće

Ekstravagantna ekološka vila površine 1.400 kvadratnih metara nedavno je prodata za neverovatnu cifru od 22,9 miliona dolara. Ova vila pod nazivom Acqua Liana, kako na Tahitiju zovu vodeni cvet, smeštena je na obali Floride, i poseduje 7 spavaćih soba, 11 kupatila, 2 staklena lifta, fitnes centar, neverovatnu drvenu kuhinju sa pogledom na okean, spa-centar sa veštačkim vodopadom, plutajuću terasu, nekoliko bazena i veštačkih jezera.

Ovu vilu krase stakleni podovi sa ručno oslikanim motivima lotusa na pločicama koje prekrivaju vodenu površinu. Ogroman bar u dnevnoj sobi je ustvari akvarijum u kome žive egzotične ribe.

Pored svih ovim stvari koje mogu posedovati samo izuzetno imućni ljudi, postavlja se pitanje da li je ova trospratna vila ekološka. Itekako jeste. Prošla je kroz izuzetno stroge sertifikacione sisteme, i nagrađena je srebrnim LEED i Energy Star sertifikatima.

Ona ima brojne ekološke karakteristike, a neke od njih su:

  • Ugrađeni su solarni paneli u vrednosti od 120.000 dolara koji zadovoljavaju sve potrebe vile i dodatno proizvode električnu energiju kojom bi se mogla napajati još dva prosečna doma.
  • Vodilo se računa o izolaciji objekta, ugrađena je energetski efikasna rasveta, a svi kućni aparati i klima uređaji su ultra energetski efikasni tako da je potrošnja električne energije smanjena za 60%.
  • Ugrađen je sistem za preradu otpadnih voda i sakupljanje kišnice, a kasnije se tom vodom navodnjava bašta. Ovaj sistem uspeva da nakupi toliko vode da se bazen prosečne veličine može puniti na svakih 20 dana.
  • Visoko efikasni sistem za klimatizaciju i prečišćavanje vazduha unutrašnji vazduh čini dva puta čistijim od vazduha u operacionim salama.
  • Tokom izgradnje je upotrebljeno toliko ponovo iskorišćenog drveta i onog iz šuma kojima se održivo upravlja, što je jednako količini od 4.2 hektara drveta iz kišnih šuma.
  • Oko 160 tona tj. oko 75% šuta i đubreta koji su ostali nakon rušenja stare kuće i izgradnje vile je poslato na reciklažu, čime je osigurano da ono nikada neće završiti na deponijama.
  • U vili je instaliran sistem koji omogućava vlasniku da prati potrošnju resursa i izračuna energetsku efikasnost u realnom vremenu.
  • Brojni unutrašnji bazeni i jezera snižavaju temperaturu u vili za 3 stepena Celzijusa.

Procenjeno je da se za izgradnju ove vile potrošilo 7-10% više novca nego što bi se potrošilo za konvencionalnu vilu ovog tipa. Vila se nalazi na imanju površine 6.500 kvadratnih metara i zaista je neverovatno zanimljiva kombinacija zelene gradnje i luksuza.

Svakom ko mašta da živi u ekološkom luksuzu, ovo je ostvarenje sna.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;