IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Beogradski vidikovac na koji su svi zaboravili

06.08.2013. | Sonja Šulović | Blic

Koliko je elita osamdesetih godina, pa i kasnije, bila odvojena od naroda, tako je i restoran na vrhu Geneksovih kula ostao nedostupan za “običnog” čoveka ili turistu. Pristup 35. spratu Zapadne kapije Beograda imali su samo odabrani, oni koji su poput malih bogova sigurno uživali u osećaju da i imaju Beograd na dlanu. Danas niko nema tu privilegiju, a pitanje je da li će je i ko imati u budućnosti.

Do tog 35. sprata, kažu, nije stigao samo Tito. Gosti su bili poslovna elita i vrh partije, uticajni, ugledni i poznati ljudi tog vremena.

- Meni se učinilo povoljnim kada se kao kupac kule namenjene kancelarijskom prostoru pojavio “Geneks” jer se bavio i hotelijerstvom i što će napraviti doživljaj za Beograđane. Neprijatno mi je i nisam voleo što je restoran ostao zarobljen u vlasništvu “Geneksa”. Pokušavao sam da ih ubedim, ali je tadašnjim rukovodiocima bilo bitnije da restoran bude samo za njihovu prezentaciju - kaže arhitekta dr Mihajlo Mitrović, graditelj kula poznatih kao Zapadna kapija grada.

Zadatak je bio da projektuje građevinu pola stambenu, pola poslovnu, a projektom iz 1977. dao je rešenje sa dve kule koje bi dve funkcije razdvajale, ali bi ostale spojene u podzemlju i krovu. Kule bi na vrhu povezivali pasarela i restoran i rotirajući vidikovac kakav je postojao u mnogim evropskim gradovima.

Osmatračnica za predsednika SAD

- Nisam u programu imao nikakav restoran. U toku izrade sam došao na ideju da je takvo mesto pogodno za zgradu koja bi markirala Beograd. Odlučio sam da podignem visinu i postavim rotirajući restoran. Koliko je ta tačka bez presedana, potvrđuje i to što su nedelju pre dolaska predsednika SAD Džimija Kartera specijalne ekipe okupirale gornji deo, odakle su imale i ceo pregled kretanja predsednika - kaže arhitekta dr Mihajlo Mitrović.

Poznat je restoran na vrhu pilona Novog mosta u Bratislavi, sagrađen 1972, a prvi rotirajući restoran u Evropi, „Piz Gloria“, dovršila je ekipa filma “U službi Njenog veličanstva“. Oni su scene snimali na švajcarskom planinskom vrhu Schilthorn, koji je i postao poznat kao Planina Džejmsa Bonda. Atrakcija planine, pomenuti restoran, otvoren je 1969.

Restoran u brojkama:

1. Kule su visoke 117,76m
2. Restoran je na 35. spratu
3. Prostire na 250 kvadrata
4. Ima 45 mesta za sedenje
5. Enterijer renoviran 1988. godine

Nismo imali iskustva sa sličnim objektima, pa je graditelj u Minhenu obišao restoran malog radijusa vezan za tamošnju fabriku piva.

- Tehničke detalje smo i uzeli od Minhena i sve što je bilo potrebno za rotaciju je izgrađeno. Ali, nije ugrađen krajnje jednostavan mehanizam koji imaju sva ozbiljnija pozorišta. Niko do sada nije pokazao interes, a tu cena nije presudna - ističe dr Mitrović.

Nameštaj za restoran na vrhu kula, otvorenih 1980, kupljen je u Danskoj, a arhitekta kaže da je kao projektant “sto puta“ bio gost 35. sprata na kome su i usluga i hrana bili vrhunski.

- Restoran poslovnog tipa tada čuvenog “Geneks“ sistema prestao je da radi po bombardovanju, a i danas imamo zahteve mnogih koji žele da odavde pogledaju panoramu Beograda. Nažalost, vreme nam nije bilo naklonjeno. Lepe vesti su da će proraditi sat koji je nekada pokazivao vreme, temperaturu i oznaku “Geneks“, što je zajednički posao opštine Novi Beograd i grada - kaže Ljiljana Stoiljković, direktor “Generaleksporta” u restrukturiranju, u čijem je vlasništvu i dalje deo Zapadne kapije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;