INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koncept eko-nebodera koji pretvara zagađenje vazduha u energiju

27.06.2013. | Dezzen

Diplomac Čang-Jeob Li (Chang-Yeob Lee) Kraljevskog koledža umetnosti razvio je koncept koji bi transformisao toranj BT Tower u parazitsku strukturu koja bi od zagađenog vazduha pravila energiju.

Nazvan Synth[e]tech[e]cology, projekat predviđa eventualnu nepotrebnost tornja od 189 metara visine (koji se trenutno koristi za telekomunikacije) i predlaže njegovu prenamenu kao eko-neboder koji sakuplja čestice prašine u vazduhu i pomaže u smanjenju nivoa respiratornih oboljenja u Londonu.

Proces će uključivati izvlačenje ugljenika iz benzinskih isparenja i njegovo korišćenje za proizvodnju održivog biogoriva. „Projekat je o novoj infrastrukturi koja sakuplja zagađivače iz gradske atmosfere i pretvara ih u korisnu energiju, što je jedan vredan komoditet u dobu nedostatka resursa“, kaže Li.

Li opisuje svoj predlog kao „hibrid između vertikalnog naftnog polja i laboratorije za resurse budućnosti“. Spoljašnjost tornja će formirati jedan džinovski eko-katalički konvertor, dok bi enterijer smeštao laboratorije za istraživanje metoda povećanja kretanja vazduha i efikasnosti strukture.

Slične strukture takođe mogu biti opremljene na drugim neiskorišćenim višespratnicama za stvaranje mreže arhitekture koja bi smanjivala zagađenje u gradovima.

Pozivajući se na citat arhitekte Bakinstera Fulera, Li kaže: „Zagađenje nije ništa drugo do resursa koji nismo iskoristili. Dozvoljavamo im da se raziđu jer smo nesvesni njihove vrednosti.“ On dodaje: „Zagađenje može biti još jedna ekonomija.“

Projekat Synth[e]tech[e]cology je Lijev diplomski rad za arhitektonski program na Kraljevskom koledžu umetnosti u Londonu i on je bio jedan od dva dobitnika Studentske nagrade za arhitekturu na Letnjoj izložbi Kraljevske akademije umetnosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;