Koncept eko-nebodera koji pretvara zagađenje vazduha u energiju

27.06.2013. | Dezzen

Diplomac Čang-Jeob Li (Chang-Yeob Lee) Kraljevskog koledža umetnosti razvio je koncept koji bi transformisao toranj BT Tower u parazitsku strukturu koja bi od zagađenog vazduha pravila energiju.

Nazvan Synth[e]tech[e]cology, projekat predviđa eventualnu nepotrebnost tornja od 189 metara visine (koji se trenutno koristi za telekomunikacije) i predlaže njegovu prenamenu kao eko-neboder koji sakuplja čestice prašine u vazduhu i pomaže u smanjenju nivoa respiratornih oboljenja u Londonu.

Proces će uključivati izvlačenje ugljenika iz benzinskih isparenja i njegovo korišćenje za proizvodnju održivog biogoriva. „Projekat je o novoj infrastrukturi koja sakuplja zagađivače iz gradske atmosfere i pretvara ih u korisnu energiju, što je jedan vredan komoditet u dobu nedostatka resursa“, kaže Li.

Li opisuje svoj predlog kao „hibrid između vertikalnog naftnog polja i laboratorije za resurse budućnosti“. Spoljašnjost tornja će formirati jedan džinovski eko-katalički konvertor, dok bi enterijer smeštao laboratorije za istraživanje metoda povećanja kretanja vazduha i efikasnosti strukture.

Slične strukture takođe mogu biti opremljene na drugim neiskorišćenim višespratnicama za stvaranje mreže arhitekture koja bi smanjivala zagađenje u gradovima.

Pozivajući se na citat arhitekte Bakinstera Fulera, Li kaže: „Zagađenje nije ništa drugo do resursa koji nismo iskoristili. Dozvoljavamo im da se raziđu jer smo nesvesni njihove vrednosti.“ On dodaje: „Zagađenje može biti još jedna ekonomija.“

Projekat Synth[e]tech[e]cology je Lijev diplomski rad za arhitektonski program na Kraljevskom koledžu umetnosti u Londonu i on je bio jedan od dva dobitnika Studentske nagrade za arhitekturu na Letnjoj izložbi Kraljevske akademije umetnosti.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...