IZOLACIJA-468X60-BANNER

IKEA hitne smeštajne jedinice

27.06.2013. | Inhabitat

Kompanija IKEA je upotrebila svoje znanje u proizvodnji modularnog nameštaja za proizvodnju udobnog skloništa na solarni pogon koji može da obezbedi hitan smeštaj za žrtve elementarnih nepogoda i izbeglice. Modularni domovi su razvijeni u saradnji IKEA Fondacije i Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNCHR), i mogu se postaviti za tili čas kako bi pružili utočište za ljude kojima je ono potrebno.

Pre saradnje sa kompanijom IKEA, UNCHR je jedino bio u stanju da obezbedi šatore ili da konvertuje masovna skloništa za priliv izbeglica u zemljama širom sveta. Sada, uz pomoć kompanije IKEA, ovi raseljeni građani ne samo da će imati privatnost i komfor, već i dostojanstvo imanja svoga doma.

IKEA skloništa dolaze upakovana u kutije, što ih čini lako prenosivim i sklopivim. Sklapanje doma od 17,5 metara kvadratnih je jednostavno i može biti obavljeno za samo četiri sata. Petoro ljudi može spavati udobno u njima, što je dupla veličina od običnog šatora za izbeglice.

Najbolji deo smeštajnih jedinica je taj da oni imaju solarne panele na krovu, omogućavajući stanarima da stvaraju sopstvenu struju, eliminišući potrebu za svećama ili kerozinskim lampama. Krov takođe pomaže u odbijanju solarne refleksije za 70%, održavajući unutrašnjost hladnim tokom dana, a toplim tokom noći.

Nova IKEA/UNHCR skloništa će po prvi put biti raspoređena u Etiopiji sledećeg meseca.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...

;