INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi materijal bi mogao da dovede do jeftinijeg, više ekološkog LED osvetljenja

18.06.2013. | Gizmag

LED sijalice mogu biti više energetski efikasnije i dugotrajnije od ikadascentnih ekvivalenata, ali one su znatno skuplje. To je uglavnom zbog toga što se retki zemni elementi (RZE) koriste u proizvodnji. Postoje rizici koji su uključeni u iskopavanju i preradi RZE, plus Kina je odgovorna za snabdevanje skoro celog sveta, tako da oni postaju sve skuplji. Sada su, međutim, naučnici došli do otkrića novog, obilatog materijala za koji kažu da je mnogo više ekološki, a to bi trebalo da obori cenu LED-a.

Kod regularnih LED sijalica, fosfor na bazi RZE se koristi da ublaži postojeće plavkasto svetlo LED-a. Kompanija LumiSands, osnovana od strane Univerziteta u Vašingtonu, razvila je materijal koji navodno radi istu stvar, ali koji takođe pretvara svetlost u temperaturu boje koja je bliže prirodnoj sunčevoj svetlosti. Štaviše, materijal se pravi od jeftinog, lako dostupnog silicijuma.

Kompanija proizvodi ovaj materijal graviranjem nanočestica iz silikonskih pločica (vafera), a zatim ih ugrađuje u ultra-tanke materijale. Kada se kasnije izlože LED izvoru svetlosti, nanočestice sijaju crvenom bojom. Kombinacija sopstvene plave svetlosti LED-a i crvene iz silicijuma daje meku svetlost nalik sunčevoj.

Prema suosnivaču i izvršnom direktoru kompanije LumiSands, Čang-Čing Tuu, čitav proces se može obavljati u laboratoriji, i trebalo bi da bude jednostavno komercijalizovati ovu proceduru.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;