INFONET-468X60-BANNER

Moderna alhemija: Pretvaranje cementa u metal

12.06.2013. | Architect Magazine

Srednjovekovni alhemičari koji su uzaludno pokušavali da pretvore olovo u zlato su postali predstavnici ograničenja nauke kao sredstva ispunjenja ljudske pohlepe. Odlučujući neuspeh alhemičara da zamene osobine jedne supstance sa drugim je ojačao pojam fizičkih granica sastava materijala koji se ne mogu preći. Ipak su naučnici nedavno zaista bili u stanju da postignu alhemijsku transformaciju određenih materijala - rušeći vekovne predrasude o svojstvima materijala.

Multinacionalni tim istraživača iz Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Finske i Nemačke je nedavno objavio svoju usprešnu transformaciju cementa u metal. Za razliku od pretvaranja olova u zlato, ovaj alhemičarski proces će omogućiti raznovrsniju elektroniku sa razvojom cementnih poluprovodnika. Novi pristup će dovesti do stvaranja novih premaza, tankih filmova i kompjuterskih čipova.

Zašto cement u zamenu za metal? Prema istraživačkom timu, cement - odnosno cementni sastojak majenit (mayenite), koji se sastoji od oksida kalcijuma i aluminijuma - prikazuje vrhunske karakteristike nad metalom i staklom koji se konvencijalno koriste za ove aplikacije. Cement ne korodira kao metal, na primer, niti poseduje krhkost stakla. Napravljen korišćenjem procesa poznatog kao hvatanje elektrona (electron-trapping), materijal se lako oblikuje i veoma je provodan (proces je predstavljen na fotografiji ispod).

„Ovaj fenomen zarobljavanja elektrona i pretvaranja tečnog cementa u tečni metal je nedavno pronađen, ali nije bio detaljno objašnjen sve do sada“, rekao je fizičar Kris Benmor (Chris Benmore) iz Nacionalne laboratorije Argon (Argonne National Laboratory). „Sada kada znamo uslove potrebne za stvaranje zarobljenih elektrona u materijalu, možemo razviti i testirati druge materijale kako bi saznali da li mogu da provode elektricitet na ovaj način.“

Iako je izuzetno, ekološke posledice ovog alhemijskog otkrića ostaju nejasne. Na primer, zamenom cementa za metal, da li je jedan ugljenično intenzivni proces zamenjen drugim? Da li je moguće proizvesti poluprovodnik na bazi cementa sa manje energije od metalnih verzija, ili je novi metod - koji zahteva velike temperature i pritisak - jednostavna zamena problema konvencijalnih pristupa?

Možemo pretpostaviti da alhemija pretvaranja cementa u metal nije izmišljena samo za stvaranje bogatstva, kao što je bio slučaj sa konverzijom olova u zlato. Međutim, ako značajna ekološka šteta nastane od potpune industrijalizacije ovog procesa, to bi moglo dovesti do nove priče o naučnoj ludosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;