INFONET-468X60-BANNER

Hostel za ptice i surfere u Nortumberlandu

11.06.2013. | Gizmag

Student sa Nortumbria univerziteta (Northumbria University) zamislio je projekat održivog hostela koji bi smeštao ptice i entuzujaste za sportove na vodi u Blajtu na sevoristočnoj obali Engleske. Smeštene na dramatičnim dalekosežnim plažama, niz tornjeva od devet spratova obezbediće zaštićeno mesto za ptice zime, i pretvaraće se u komunalni kamp za ljubitelje sportova na vodi u toku letnjeg perioda.

Postdiplomac Tomas Sevidž (Thomas Savage) izvikao je inspiraciju iz Orintološke opservatorije španskog arhitekte Manuela Fonseka Galegoa (Manuel Fonseca Gallego) za studentski projekat pod mentorom Sebastiana Mesera. Pored naših pernatih prijatelja, Sevidž zamišlja „skrovišta“ za posmatrače ptica i surfere pojedinačno tokom njihove sezone. Koncept ima za cilj da se naizmenično koristi između orintološkog društva i ljubitelja sportova na vodi tokom cele godine.

Koncept predlaže iskorišćavanje promene aktivnosti i posetioca između posmatranja ptica zimi i u proleće i vodenih sportova leti i u jesen. Leti, visoka čelilčna skela i betonske kabine će biti otvorene i formiraće smeštaj kampovskog tipa sa površinama za druženje i skladištenje. Za ostatak godine, kabine bi bile zatvorene kako bi se stvorilo zaštićeno mesto za gneždenje ptica i platforme za orintologe.

Druga lokacija u projektu jeste centar za posetioce koji se nalazi u unutrašnjosti. On takođe podstiče naseljavanje ptica kroz otvore u obliku tunela u krovu, i takođe pruža platforme za posmatrače ptica.

Teška industrija u Blajtu je opala u poslednjih nekoliko decenija, ali luka i dalje nastavlja sa isporukama papira i celuloze za novinsku industriju. Zajednica želi da promoviše održive aktivnosti zajedno sa vetroparkovima koji se nalaze u blizini obale. Koncept projektovan od strane Sevidža, pod nazivom „In Praise Of Nests and Other Things“, može biti održiva alternativa tipičnim programima promocija turizma i obezbediti specifičnu orijentirsku notu za grad.

Sevidžov dizajn jeste kreativno rešenje projektnog zadatka - projektovati muzej sa hostelskim smeštajem. Iako na kraju on može ostati neostvaren, njegova konceptualna ideja koja tera na razmišljanje je nešto što većina arhitekata nema priliku da sanja u današnjem poslovnom svetu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;