PRIJAVA-468X60-BANNER

Hotel na pilonu Mosta na Adi

06.06.2013. | M. Pejić | 24 sata

Pilon Mosta na Adi za kratko vreme postao je jedan od najprepoznatljivijih gradskih simbola zahvaljujući svojoj visini od 200 metara. Zamislite još da je zaživela ideja Slobodana Maldinija, jednog od najuglednijih domaćih arhitekata, da se na njegovom vrhu nađe - hotel!

Originalni arhitekta razmišljao je kako da most bude i ekonomski isplativ i došao na ideju da bi hotel na vrhu pilona bilo najbolje rešenje kojim bi Beograd dobio atraktivnu turističku lokaciju sa koje bi se pružao najlepši pogled na grad.

- Na vrhu najvišeg pilona u Evropi zamislio sam hotelsko-restoranski objekat, odnosno jedinstveni mikrohotel sa panoramskim restoranom i drugim ekskluzivnim i atraktivnim turističkim sadržajima - objašnjava za naš list Maldini, višestruko nagrađivani arhitekta i autor mnogobrojnih knjiga o arhitekturi.

I sam pogled na hotel pobuđuje znatiželju, a Maldini kaže da bi ovo mesto sigurno postalo nezaobilazna stanica svih turista koji posete prestonicu.

- Do hotela se dolazi brzim liftovima koji su postavljeni duž vertikale pilona. U svojoj staklenoj fasadnoj opni kroz koju se pruža nezaboravan pogled na grad, hotel sadrži nekoliko ekskluzivnih apartmana, restoran, kazino, prostorije za panoramsko posmatranje grada i zabavu - dodaje arhitekta.

Sigurno bi se našli skeptici koji bi posumnjali u realizaciju ovakvog projekta, ali Maldini naglašava da je u arhitektonsko-građevinskom i konstruktivnom smislu ovaj projekat i te kako ostvariv.

- Beograd već ima sličan objekat, restoran na vrhu Avalskog tornja, koji je, s obzirom na zahtevnu građevinsku konstrukciju, mnogo teži projekat nego hotel na Mostu na Adi. Siguran sam da je bilo moguće privući investitora koji bi se upustio u ovakav poduhvat, s obzirom na to da je imperativ kod investiranja u urbane hotelske objekte pronalaženje ekskluzivne i turistički izuzetno atraktivne lokacije - kaže arhitekta Slobodan Maldini i dodaje da je sličan objekat restorana sagrađen na vrhu pilona Novog mosta u Bratislavi još davne 1972. godine (fotografija ispod).

Primeri atraktivnih lokacija u svetu

Sa namerom da privuku što veći broj posetilaca s jedne strane ili ekskluzivne i vrlo zahtevne, ali i finansijski moćne goste, urbani hotelski objekti se danas grade u svetu na izuzetno atraktivnim lokacijama na konstruktivno i arhitektonski atraktivan način.

„Među primerima ovakvih izuzetnih hotela su ‘Stratosfera’ u Las Vegasu (fotografija iznad), hotel ‘Tramp’ u Dubaiju, ‘Alfabet kula’ hotela Kempinski, Batumi, a najinteresantniji primer je ‘Marina bej sends rizort’ u Singapuru, sa infiniti bazenom dugim 146 metara podignutim na visini od 191 metra”, kaže Maldini.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;